21.02.2024

Ердоган и Кълъчдароглу се изправиха на балотаж на изборите за президент в Турция

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да спечели

Вчера Турция излезе да гласува на балотаж за избор на президент на Турция.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган гласува в средното училище „Сафет Чеби“ в квартал Юскюдар, Истанбул, а опонентът му, кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу – в столицата Анкара.

След като гласува Ердоган каза пред журналисти, че няма държава в света, където избирателна активност достига до 90 процента:

„Тук няма партии, няма бюлетини дълги 1 метър, има само двама кандидати. Тъй като народът ни ще даде гласа си за тези двама кандидати, вярвам, че днешното (вчерашното бел. ред.) гласуване ще приключи много бързо. За първи път в турския демократичен живот се провежда такъв вот на президентските избори и няма държава в света с такава избирателна активност, до 90 процента.“

Опонентът му – кандидатът на опозиционния Национален алианс и лидер на Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, упражни правото си на глас в началното училище „Аржантин“ в квартал Чукур хамбар в столицата Анкара.

Кълъчдароглу апелира всички граждани да участват в изборите: „Каня всички граждани да гласуват, и след като гласуват да следят урните, защото тези избори се провеждат в много трудни условия.“

Преди първия тур на изборите на 14 май Кълъчдароглу твърдеше, че иска да бъде временно начело на държавата, за да измъкне Турция от едноличното управление на Ердоган и да върне парламентарната система, но получи по-малко гласове от опонента си.

Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Ахмет Йенер, съобщи през деня вчера, че изборният процес в страната протича спокойно и безпроблемно. Йенер подчерта, че в сравнение с първия тур на президентските избори на 14 май, сега на балотажа резултатите могат да бъдат обявени по-рано.

„На изборите на 14 май участваха кандидатите и политическите партии, за това смятаме, че днес резултатите ще бъдат получени по-бързо, защото сега се състезават само кандидатите за президент.“ Това каза на пресконференция в Анкара, председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер.

На първия тур от президентските избори на 14 май по-малко от половин процент не достигна на действащия държавен глава Реджеп Тайип Ердоган да спечели.

Вчера на балотажа над 64 милиона турци имаха право да гласуват. Избирателните секции в страната бяха отворени в 8 ч.

Print Friendly, PDF & Email