02.12.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ЕК предложи COVID-сертификатите да важат 9 месеца от датата на издаване

За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда да бъдат изследвани
Европейската комисия предложи COVID сертификатите да важат девет месеца от датата на първоначално издаване, когато се използват за пътуване в ЕС.
Комисията препоръчва носителите на валиден сертификат да пътуват в ЕС без допълнителни ограничения като поставяне под карантина или изследване. За хората без сертификат за ваксиниране или преболедуване, или с изтекъл и неподновен сертификат, се предвижда при необходимост да бъдат изследвани – преди или след пътуването.
Предлага се държавите от ЕС да дават предимство за реимунизация на хората, валидността на чиито сертификати изтича. По въпроса за сертификатите и допълнителните дози ваксина ЕК отчита, че засега не може да се предположи с колко ще бъде удължена валидността на документа след реимунизация.
Предложението за промени на действащите правила в ЕС предвижда пътниците от „тъмночервени зони“, засегнати най-тежко от пандемията, които не са ваксинирани и не са преболедували, да се изследват преди тръгване и да се поставят под карантина след пристигане. Комисията предвижда промените да влязат в сила от 10 януари догодина.
EK уточнява, че при поставянето на допълнителна доза ваксина следва да се издава нов сертификат. Новият документ ще съдържа означенията „2/2“ или „3/3“, в зависимост от това дали допълнителната доза е втора или трета – според вида на прилаганите препарати.
Има опасност различният подход на отделните държави в ЕС досега по въпроса за правилата при пътуване да затрудни свободата на движение, заяви на пресконференция еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. Той допълни, че ЕК ще работи за осигуряване на мнозинство в Европейския парламент за въвеждане на представените вчера предложения.

Print Friendly, PDF & Email