18.06.2024

Ексшофьор на линейка в Смолянско се облажи със 150 бона по позната схема

Съставял сам удостоверения за здравословно състояние на водач/кандидат за придобиване правоспособност за управление на МПС с печати на медицинските специалисти

Родопчанин работил дълго време като шофьор на линейка. Така той се сдобил с печати на няколко лекари, които дори не подозирали, съобщава  „Родопи voice“.

По-късно мъжът останал без работа поради съкращаване на щата и започнал да развива „търговия“. Съставял сам удостоверения за здравословно състояние на водач/кандидат за придобиване правоспособност за управление на МПС с печатите на медицинските специалисти.

Полагал подписи от тяхно име в удостоверенията, вписвал произволни амбулаторни номера и по този начин им придавал автентичен вид, след което ги предавал на заинтересованите лица срещу заплащане…

Това стана ясно в съда при поредното дело срещу жител на Смолянско, който се  възползвал от услугата и пробутал фалшив документ за очен преглед. Последва и глоба в размер на 1000 лева. Над 150 са такива случаи в Смолянско до момента.

„Познавам човека, който вади медицински свидетелства без да се занимаваш да ходиш в болницата по кабинети. Ще те оправи“. Това чул един от десетките водачи, който влезе в съда при опит да си поднови свидетелството за правоуправление от свой познат. Той трябвало да си попълни данните, а „оправачът“ драснал подпис на лекар от региона, чукнал и печат, който съхранявал в дома си.

По-късно медицинското удостоверение било представено за заверка от личния лекар, който дори не подозирал за измамата.

Схемата е работила от години в Смолянско. Броят на делата пък набъбва. Всички те завършват с освобождаване от наказателна отговорност на тарикатите водачи, които не искат да обикалят лекарски кабинети.

Наказанието обикновено е глоба в размер на 1000 лева. Простата калкулация сочи, че държавата е прибрала вече над 150 000 лева от административни наказания от неискащи да чакат пред кабинети водачи.

Print Friendly, PDF & Email