28.09.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Екипът на Центъра за защита на природата и животните в Добрич очаква птиците Ему да се сдобият с рожби

Екипът на Центъра за защита на природата и животните (ЦЗПЖ) в Добрич очаква новите обитатели–птиците Ему, да се сдобият с рожби. Това заяви директорът на зооцентъра Християн Христов, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. Директорът на ЦЗПЖ припомни, че в тези месеци на годината в Австралия е горещо лято и затова двете птици–Уилма и Фред Флинстоун, са в размножителен период.
Снасянето на яйца е започнало с началото на новата година, като първото яйце се е появило точно на 1 януари. Надеждите са да бъдат снесени до 20-25 яйца максимум. Яйцата са големи, зелени, по 600 грама всяко. „Надяваме се те сами да отгледат малките си. При тях мъжкият инкубира, той ляга, той люпи. Но той не може да покрие повече от десетина яйца. Така че ако имаме повече, ще изкараме една част от тях и ще ги сложим на инкубатор. Процесът е много интересен. Почти не е правено в България преди. Надяваме се да успеем да покажем един пример за това как познаваме природата на животните и всъщност е важно, че имат правилните условия за живот в ограждението. Птиците снасят яйцата вътре в къщата на тяхното ограждение. Там е сухо, завет е. Има достатъчно мека постеля, за да не бъдат наранени техните яйца“, каза Християн Христов.
Той допълни, че ЦЗПЖ е изпратил една успешна година, въпреки предизвикателствата в световен мащаб. „За по-малък град, като Добрич смятам, че 27 000 посетители не е малко. Имахме голям интерес от варненци, имаме посетители от Шумен, Балчик, Силистра. Радва ме фактът, че хората търсят този контакт с природата, забелязват мястото и прогреса ни. Разбира се, за мен посетителите никога не биха били достатъчни, защото колкото повече хора видят Центъра, колкото повече хора се запознаят с обитателите ни, толкова по щастливи ще бъдем и ще знаем, че нашата работа е значима“, добави Християн Христов.
Надеждите са тази година броят на посетителите да се удвои. Идеи за обновяване на Центъра има много, отбеляза неговият директор. Планирано е обновяване на информационните табели в зоокъта и на насочващите табели в града, поставяне на беседки, които ще осигурят възможност за провеждане на празници в Центъра и при по-влажно време. Обмисля се обновяване на парковите аксесоари–пейки, кошчета за отпадъци, също ремонт на някои от алеите. Християн Христов допълни, че и тази година ще бъде спазена дългогодишната традиция през лятото да се проведе Зелено училище в ЦЗПЖ.
Образователно-забавната форма за деца се осъществява успешно, благодарение на прекрасните условия за това. По думите на директора на зооцентъра децата, които го посещават, са много щастливи, прекарват една невероятна ваканция сред природата, научавайки повече за нея, придобивайки полезни знания и умения. Докато се забавляват малчуганите научават много неща за животните и растенията. Доволни са и самите родителите. Към този момент капацитетът е 30 деца. / focus-news.net

Print Friendly, PDF & Email