29.11.2023

Европейски шедьоври в български превод звучат в Добрич в Нощта на литературата

И тази година община град Добрич се включва в Нощта на литературата. Днес от 17 ч. до 20 ч. на три места в града – регионална библиотека „Дора Габе“, дом-паметник „Йордан Йовков“ и музей в градския парк „Св. Георги“. Нощта на литературата събирае отново любителите на европейските преводни книги и ще ги срещне с откъси от вълнуващи произведения.
Организатор e община град Добрич с партньори Регионалната библиотека „Дора Габе“ и Регионалния исторически музей – Добрич.Ораганизатори са иницативата в цялата са страна са Чешки център, Столична община, Австрийско посолство, Посолство на Белгия, Британски съвет, Гьоте-институт, Датско посолство, Представителство на Европейската комисия в България, Посолство на Ирландия, Институт „Сервантес“, Италиански културен институт, Полски институт, Институт „Камойш“, Културно-информационен център на Република Северна Македония, Посолство на Република Словения, Унгарски културен институт, Френски институт в България, Посолство на Конфедерация Швейцария, Посолство на Швеция, фондация „Детски книги“
Четенето в Добрич ще открият временно изп. дл. кмет Елка Димова, зам.-кметовете д-р Емилия Баева,инж. Пенчо Керванов, Росица Йорданова , скеретарят на общината Калина Георгиева. В трите читателски гнеза има специални четци, свързани с културата и историята..
В регионалната библиотека „Дора Габе” Дияна Боева ще чете от творбата „Всички погубени места“ с автор Джон Бойн, издателство „Лабиринт“, в превод на Надежда Розова. „Всички погубени места“ е на класика на съвременната ирландска литература Джон Бойн. Романът идва в изящния превод на Надежда Розова. Той е продължение на феноменалния „Момчето с раираната пижама“.„Невероятно писателско постижение. „Всички погубени места“ се противопоставя на злото, изследва вината и опита да избягаш от нея. Джон Бойн умело и елегантно изтегля фините нишки на повествованието и за пореден път доказва, че е един от най-талантливите разказвачи”, казват познавачи.Джон Бойн е ирландски писател, автор на произведения в жанровете съвременен роман, исторически роман и юношеска литература. Става известен с романа си за юноши „Момчето с раираната пижама“, който дава различен поглед за времето на Холокоста, през призмата на 9-годишния Бруно – син на офицер, един от любимците на Хитлер. Романът става бестселър №1 на „Ню Йорк Таймс“. През 2008 г. е екранизиран в едноименния филм с участието на Аса Бътърфийлд, Дейвид Тюлис, Вера Фармига и Рупърт Френд.Произведенията на писателя са издадени на над 50 езика по света. Надежда Розова е завършила СУ „Св. Климент Охридски“ с магистратура по индология и специализация по английски език. Преводач и редактор на художествена, документална и научна литература от и на английски език и от хинди.
В дом-паметник „Йордан Йовков“ Борис Спасов ще чете страници от „Още един ден в музея“ с автори Зорница Христова и Тодор Петев, илюстрации Сияна Захариева, издателство „Точица“.„Още един ден в музея“ e втора част на детския пътеводител на издателство „Точица“ в света на предметите и техните истории. Това е книга-пътешествие, която води децата и техните родители през софийските музеи и галерии. След успеха на „Един ден в музея“ те решават да създадат още един пътеводител на музеите в столицата. Зорница Христова е българска преводачка от английски език, журналистка и авторка на детски книги. През 2010 година създава собствено издателство „Точица“ за забавна и образователна детска литература. Родена е през 1974 година в Добрич. Д-р Тодор Петев е преподавател по изкуствознание и музейно дело в Нов български университет. Работил по изследователски и изложбени проекти в България и САЩ. Той е един от създателите на фондация „Моят музей“, която е посветена на развитието на образователния и комуникативния потенциал на българските музеи.
В музея в градския парк „Св. Георги“ четецът Анелия Иванова ще представи „Безкраят в стрък тръстика“ на авторката Ирене Вайехо, издателство „Колибри“, превод Десислава Антова и Захари Омайников. В книгата си Вайехо поднася ерудирана и интригуваща смесица от история, митология, неизвестни и любопитни факти и аналогии с днешния ден, за да увлече читателя в едно невероятно литературно приключение, което доставя духовна наслада, обогатява и внушава преклонение пред най-доброто изобретение на човешкия ум. Ирене Райехо е привлечена от митологичните светове на Гърция и Рим още от ранна възраст, като изучава класическа литература и защитава докторат в университетите в Сарагоса и Флоренция. Изключително продуктивна в своята научна сфера, Вайехо често взема участие в конференции и разпространява знанията и любовта си към класическия свят в различни културни издания. ДТ

Print Friendly, PDF & Email