24.06.2024

Евролидерите са на заседание в Брюксел, ще обсъждат военната помощ за Украйна

Европейските лидери се събраха вчера на заседание в Брюксел, за да обсъдят ситуацията в Украйна и оказването на необходимата ѝ военна помощ. Президентът на страната Володимир Зеленски ще се включи дистанционно в началото на заседанието. Енергетиката, миграцията и развитието на вътрешния пазар са другите теми на заседанието.
В поканата до европейските лидери председателят на Европейския съвет Шарл Мишел припомня, че целта е ЕС да осигури на Украйна 1 милион 155-милиметрови снаряди в рамките на една година. Доставката им трябва да бъде част от общите заключения, които се очаква лидерите да приемат за страната, заяви дипломатически източник в Брюксел.
Мишел каза, че преди да стане това, ще трябва да се чуят изявленията на някои лидери и да се поговори с тях, така че да се направи всичко възможно да бъде избегнато редактирането на текста, приет от министрите на външните работи в понеделник.
По-късно президентът Румен Радев, който представлява страната ни в Брюксел, каза, че България отказва да се присъедини към общите политики за оказване на военна помощ за Украйна.
Председателят Шарл Мишел разговаря с повече от 23-ма европейски лидери, инвестирахме много, за да няма поправки, подчерта дипломатическият източник. Не трябва да се допуска някои от тях да блокират другите, които искат да действат, добави източникът.
Лидерите ще разискват и въпроси, свързани с отговорността за военните действия, използването на замразените руски активи и обединяването на глобалната общност в подкрепа на основания на правила световен ред.

Print Friendly, PDF & Email