22.07.2024

Евродепутатът Илхан Кючюк: За да влезе в Евросъюза РСМ трябва да си промени Конституцията

Според евродепутата Илхан Кючюк, за да бъде част от Европейския съюз (ЕС), Република Северна Македония (РСМ) трябва да промени Конституцията си. Това заяви той журналисти.

Кючюк ще участва в организираната от делегацията на ДПС в Европейския парламент конференция за пълната интеграция на България в ЕС “Все по-близък Съюз – приносът на България за пълна европейска интеграция”.

Влизането в ЕС означава правила и изпълнение на ангажименти, каза евродепутатът. Вярвам, че ще бъде намерен политически разум и РСМ ще изпълни поетите ангажименти. Това не са български условия, а европейски ангажимент, гласуван и от двете страни, коментира той.

Според него все още няма индикация за конкретен срок, в който България ще бъде приета в Шенген. През изминалата седмица има две много положителни послания за страната ни – призива на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенген без повече отлагане, както и отпадането на мониторинговия механизъм на Европейската Комисия (ЕК).

Тези две предпоставки са добра основа, за да може българското правителство да работи с двете страни – Австрия и Нидерландия, които все още са скептични, смята Кючюк. Той посочи, че страната ни е изпълнила техническите критерии.

Print Friendly, PDF & Email