28.02.2024

Евреите от „Шалом“ благодарят на шуменци за помощта и спасяването им преди 80 години

Гражданите на Шумен са оказали голяма помощ след преселването на 2000 евреи от София тук през 1943-та година. Броят им в града е достигнал близо 3000. Сега сме само около 30 или дори по-малко. Останахме последните мохикани, но искаме да изкажем благодарност за това, че еврейската общност е съществувала тук благодарение на шуменските граждани.
Това каза на пресконференция днес по повод 80-тата годишнина от спасяването на евреите в България Бета Хараланова, историк и председател на Регионалната организация на евреите „Шалом“ в Шумен.
В емоционален разказ тя представи събитията от ранната пролет на 1943-та година, когато по искане на хитлеристка Германия от България е трябвало да бъдат депортирани и изпратени в концлагери 51 000 евреи. На 10-ти март, когато е издадена официалната заповед за отлагането на депортацията, 50 шуменски евреи, сред които жени и деца, вече са били арестувани и подготвени за качване в товарен вагон.
Голямото изпитание пред шуменската общественост обаче идва с преселването на 2000 евреи в града. Част от тях са били приети в домовете на местни евреи или са наели квартири в града, но повечето са били настанени първоначално в сегашното училище „Нювваб“, където прекарали няколко месеца. Именно тогава те са получили безценна помощ от шуменци. Имало е къщи, приели по 5 – 6 изселнически семейства.
В историята остават името на народния представител в 25-то Народно събрание от Нови пазар Васил Велчев, който осигурил работа на немалък брой евреи. С изказванията си в защита на евреите се отличават и другите шуменски депутати – Марин Тютюнжиев и д-р Николай Николов, които по-късно са осъдени от комунистическия „Народен съд“ и разстреляни.
За годишнината от спасението на българските евреи „Шалом“-Шумен финансира поставянето в града на почетен знак за благодарност. На гранитния блок с размер 110 на 90 см ще бъде изписано на 3 реда „Ние помним. С благодарност на шуменската общественост“. Художественият съвет към общината е определил място за поставянето му в Градската градина. За съжаление, няма да успеем да го поставим за датата на годишнината – 10-ти март, но се надявам до средата на годината паметникът да заеме мястото си“, каза Бета Хараланова.

Print Friendly, PDF & Email