23.07.2024

Д-р Асен Меджидиев: С подкрепата на общините проектът „Лекари в малки населени места” трябва да стане системен

„Впечатлен от отдадеността на лекарите, които преглеждат по селата. Тук трябва да отбележа и подкрепата на президента Румен Радев за реализирането на проекта „Лекари в малки населени места”. Той започна от Добрич, през следващата семцица ще стартира в област Монтана, после и в област Бургас. Идеята е да се обхване цялата страна и да стане системна дейност. Прегледите на специалисти по селата са първата стъпка. Втората е това да прерасне в организирането на амбулаторни центрове – с лекар и медицинска сестра, в малките и отдалечени населени места, което може да се финансира по Плана за възстановяване и устойчивост. Видимо е, че хората имат нужда от прегледи, особено в населени места, където няма медицинска помощ. На място идват и специалисти, които помагат за насочване на пациентите към болници и конкретни изследвания. Бих казал, че услугата, която се предлага, е доста комплексна”, каза в село Свещарово, община Добричка, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Той изрази желание прооектът да продължи да се изпълнява и от редовно правителство, ако бъде избрано такова. Д-р Меджидиев каза, че е дошъл да направи инспекция на старта на проекта в три общини в Добричка област – Добричка, Крушари, Шабла, където няма медицински центрове. Той разговаря с пациентите в село Свещарово, после и в Шабла, които дадоха препоръки как да се подобри оповестяването на прегледите. „Това е задача на кметовете на общините и на малките населени и те поеха този ангажимент – за организацията, още при първата ни среща през март в Добрич”, каза министърът. ”Целта е да затворим триъгълника – здравно министерство – община – болница, и да направим тези прегледи системни”, добави той.
„Към момента най-търсени са лекари по специалностите вътрешни болести, хирургия, онкология. Във всеки екип, който посещава селата, има хирург и интернист. Включват се и млади лекари, които приеха иницативата с голямо желание”, заяви директорът на болницата в Добрич д-р Георги Желязков. Той беше категоричен, че тази кампания няма да е единична, ще се провежда всеки месец в различни населени места с лекари-специалисти.
„Без подкрепата на президента, здравния министър, общината и болницата в Добрич този проект, който впоследсвие ще бъде финансиран и по Плана за възстановяване и устойчивост, нямаше да има своята устойчивост. Фонд „Здраве” на община Добрич ще подпомага финансово болницата за извършване на прегледите в селата от лекарите-специалисти. Община Добрич чрез фонд „Здраве“ подпомага медицинските специалисти, като заплаща част от транспортни разходи, наеми, такси за детски ясли и др.42-ма са младите специализанти в областната болница в Добрич, като само за последния месец са привлечени 7 млади специалисти. Изключително важно е, както да запазим медици, така и да се осигури качествена медицинска грижа””, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Той посочи, че кметовете на всички общини в Добричка област са подкрепили проекта.
„В община Добричка нямаме мецидински център и ще подкрепяме инициативата по всякакъв начин. Наложи ни се да проведем немного лесен разговор с общопрактикуващите лекари в селата и да ги убедим, че тези прегледи не застрашават по никакъв начин тяхната дейност, тъй като екипите от профилирани специалисти”, каза кметът на община Добричка Соня Георгиева. ДТ

Print Friendly, PDF & Email