23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Държавният глава: Надявам се 48-ото НС да ни изведе от политическата нестабилност

Позволете ми в деня на Иван Рилски, който призоваваше за смирение и за единство, да благодаря за поканата и възможността да приветствам всички вас. Тoва заяви президентът Румен Радев от парламентарната прибуна в объщението си към депутатите.
Искрено се надявам 48-ото Народно събрание да ни изведе от спиралата на политическа нестабилност, се обърна той към новите народни представители.
Парламентарното време е особено ценно и избирателите ще се почувстват предадени, ако то бъде удавено в скандали. Хората очакват решения в борбата с бедността, с високите цени и с ниските доходи, каза още президентът.
„Въпреки краткия живот на последните парламенти, всяко начало е заредено с надежди. Пред вас се открива възможността да оставите достойна следа в историята с проява на разум, на гражданска отговорност и воля в тези трудни за България и Европа времена“, обърна се Радев към депутатите.
Нужен е разум, нужен е кураж, за да се състави правителство, което да поеме отговорност и да управлява във време на тежки изпитания, допълни той.
Ширещата се безнаказаност уронва вярата в държавността и е причина за тежка морална деградация на обществото. Радев обясни, че очаква да бъдат предприети сериозни мерки.
Основен приоритет на работата на парламент и правителство е гарантиране на националната сигурност. Още днес служебното правителство ще внесе приетата програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО и проекта за вторите осем самолета. Този парламент трябва да вземе решение дали България ще загуби въздушния си суверенитет, каза Радев. Надявам се войнолюбците да са малцинство в 48-ото НС, добави той.

Десислава Атанасова заяви, че ГЕРБ-СДС ще се стремят към мир и съгласие
Единството и мирът ще са в основата на позицията на коалиция ГЕРБ-СДС по всички въпроси в този парламент. Ние ще се стремим тук да има съгласие, а в страната да има мир.
Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова в речта си при откриването на 48-ото Народно събрание.
„Държавата се намира в толкова критична ситуация, че не можем повече да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие и обиди и клевети към политическите опоненти. Нито пък популизъм, граничещ с умишлено тласкане на държавата към фалит, а обществото към анархия“, допълни Атанасова.
„Конституирането на това народно събрание става сред множество кризи, – политическата вече става хронична. На фона на война в близост, безпрецедентно в последните 25 години дестабилизиране на финансите, инфлация и рецесия, гражданите заявиха, че не желаят противоборство, а единство между политическите сили. Гражданите са наясно с огромната цена, и оставиха нас – политическите сили, да работим заедно, и нито една да не е в състояние да състави самостоятелно правителство. Това предполага взаимодействие между партии, които в последните години са се конфронтирали остро. Времето за това противопоставяне изтече – това ни казаха българските граждани, нашите работодатели“, добави Атанасова.
От думите й стана ясно, че приоритет номер 1 трябва да бъде как държавата да бъде изправена на крака.
Тя увери, че тяхната парламентарна група ще положи всички усилия за възстановяване на политическия диалог и стабилизиране на политическата система.

Кирил Петков, „Продължаваме промяната“: Дадохме дума да решим проблемите на хората
Всички дадохме дума да решим проблемите на хората, да започнем да градим тази България, за която си мечтаем. В този парламент ПП ще възстанови работата си от там, където беше спряна, този път като конструктивна, предвидима опозиция. Това каза Кирил Петков от ПП, предаде БГНЕС.
Ще се водим от два принципа – да оправдаем доверието на нашите избиратели, като изпълним предизборните обещания да работим за решаването на истинските проблеми на нашите избиратели. Ще настояваме нито един данък да не бъде повишен, посочи Петков.
Бюджетният дефицит да се ограничи на 3%, таван на цените на тока от 250 лева на мегаватчас, ще работим за таван на цента на газа. Ще подкрепим прага на регистрация по ДДС да се увеличи, каза Петков.

Мустафа Карадайъ, ДПС: Народът е мъдър, иска правителство на националното съгласие
Както винаги след избори, днес е време за планове и равносметки. Изборите за пореден път изведоха сходна конструкция на парламента и народът не овласти еднопартийно правителство. Дори първите две групи не могат да образуват мнозинство. Народът отново показа, че е мъдър – иска правителство на национално съгласие, обединение и съединение. Уроците остават ненаучени. Основната част от политиците за пореден път не успяха да обяснят на хората какви политики предлагат, какви решения имат за кризите, а водиха кампания на противопоставяне, омраза и разделение. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ в първото заседание на новото 48-мо Народно събрание.
За пореден път не се пое път към диалога като условие за успех. Липсата на диалог е основен белег на управляващите в последното десетилетие. Липсата на диалог е основна предпоставка за криза и разпад, посочи още той.
Отговорността е на всички. Много е лесно да кажеш, че избирателите са ти отредили място на опозиция – това е безотговорно. Избирателите са ни отредили да решаваме проблемите им, да представляваме възгледите им, отредили са ни място в една парламентарна република и очакват да положим усилия зимата да ни донесе още повече растящи цени, студ и мрак, заяви още лидерът на ДПС и подчерта, че остават отворени за диалог, тъй като винаги са мислили дългосрочно.
И призова народните представители, че трябва да се постараят за съставяне на правителство, без омраза и без противопоставяне. „Зимата се очертава гладна, студена и тъмна. Не можем да причиним това на народа като най-висш орган на държавата. В името на това сме готови да говорим с всички“, посочи още Карадайъ и призова държавният глава Румен Радев да влезе в ролята на обединител на нацията.

Костадин Костадинов: „Възраждане“: Доволни ли сте, че тук се събра евроатлантическа тълпа?
Доволни ли сте, че за пореден път Народното събрание ще събере не народни представители, а безразборна евроатлантическа тълпа. Това каза в обръщението си към новите депутати и всички българи председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.
Ние от „Възраждане“ няма да говорим от името на целия народ, но за добро или зло – и никой друг не може. Защото българският народ се въздържа от участие в изборите, затова никой няма как да говори от негово име. Не знаем какви са причините повече от 61% от българите да не гласуват, но се досещаме: апатия, нихилизъм, неверие, отчаяние, униние, душевна леност и деградация. Всичко това на практика пише смъртната присъда на народа и държавата ни, допълни Костадинов предаде БГНЕС.
На фона на това, докато на няколкостотин километра от границите ни се води война, чиито икономически последици вече поглъщат целия ни континент, докато инфлацията разяжда икономиката ни, цяла седмица още несвиканото НС се занимаваше с най-важния казус в държавата ни дали днес да присъстват посланиците на Русия и Беларус.
Евроатлантическата тълпа тук, със своето инфантилно поведение тук, привежда тази присъда в действие всеки ден. Ето защо пак питам – от тези хора ли очаквате да ви управляват добре, да са справедливи и безкористни в действията си, и да поставят българския интерес над всичко, както се заклехме всички преди малко?, попита още Костадинов.
Той прочете пред депутатите и две стихотворения на Иван Вазов.

Христо Иванов, „Демократична България“: Изправени сме пред три фундаментални кризи
България е изправена пред множества кризи, но три са фундаментални, според нас. На първо място това е геополитическата конвулсия, която се случва с нас. Нейната остра фаза започна с агресията на Путин в Украйна. Но тази агресия не е двустранен въпрос. Тя е най-острата част на един праг към нова епоха, която, за съжаление, острото противопоставяне на международната сцена е все по-определящо в международните отношения. Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в реч на първото заседание на 48-то Народно събрание.
„Агресията на Путин не е само опит за завземане на територия на съседна страна. Това е опит за пренаписване на правилата, по която функционира международната система. Това е опит за преразглеждане на архитектурата, в която ще функционират държавите от Източна Европа. Неслучайно в навечерието на тази агресия в парламента получихме обръщение от руското правителство, в което се призовава преразглеждане на международната сигурност – да преразгледаме съюзите, в които се намираме, защото така Москва иска“, заяви още той.
„Ние не можем да си затваряме очите за тази война и тази нова епоха. Не е достатъчно кажем, че България е за мир, той ще настъпи. За съжаление това така не става. Замитането на темата за войната под килима не е въпрос дали си военнолюбец или не, а е въпрос дали си отговорен към реалноститите или не. Има един ясен отговор – България трябва да постави в центъра своята сигурност само в рамките на съюзите, към които принадлежим, да сме активни и отговорни членове, а не да се опитаме да водим политика на неутралитет, мислейки си, че така нас ще ни отмине тази глобална геополитическа конвулсия”, посочи още той.

Корнелия Нинова, БСП: Нужно е увеличение на доходите и подкрепа за бедните
Таван на цените на парното, тока и газа внася БСП в новия парламент. Това обяви при откриването на 48-ото Народно събрание Корнелия Нинова.
„Нужно е увеличение на доходите, подкрепа за енергийно бедните, социално бедните, младите работещи семейства“, открои тя приоритетите на социалистите.
„Внасяме законопроекти за две тарифи, „енергийно бедни” като понятие, таван на цени на ток, парно, вода и газ, увеличение на минималната работна заплата на 850 лв., необлагаем минимум в рамките на прага на бедност от 504 лв., освобождаване на младите до 26 години от данък върху първите им доходи, майчинството да бъде равно на минималната работна заплата, безплатни лекарства за деца до 14 години и безплатни учебници за ученици, преизчисляване на пенсиите”, обяви Корнелия Нинова в първото си изказване от трибуната на 48-ото Народно събрание.
„Изправени пред каскада от кризи, ние трябва да решим четири въпроса – благосъстоянието на българския народ, финансова стабилност и развитие на икономиката, безкомпромисна борба с корупцията и гарантиране на мир за народа и защита на неговото достойнство, допълни лидерът на левицата.

Стефан Янев, „Български възход“: Пратени сме тук, за да търсим решения, не за егоцентризъм
Българският народ ни изпрати в парламента, за да търсим решения, а не да го занимаваме със себе си или да демонстрираме партиен егоцентризъм. Това каза лидерът на „Български възход“ Стефван Янев от парламентарната трибуна в деня на откриването на първото заседание на Народното събрание.
Той уточни, че това са решения, които са важни за българските граждани и бизнес, решения, свързани с кризите, инфлацията, цената на живота, за бъдещето на децата на България и това на страната. Стефан Янев посочи, че за търсенето на тези решения от коалицията се концентрират над три основни теми – сигурност, справедливост и солидарност, предаде БТА.
Посланието е да се държим подобаващо като отправим ясни послания, за да сме полезни на себе си и на съюзниците си, добави Янев. Идеята за напускане на съюзите подвежда съюзниците и нас самите. Апелът към съюзниците е да сме солидарни, да се подкрепяме в труден момент. Солидарността е основна ценност като граждани на ЕС. Считаме, че солидарността е и дълг към нашите майки и бащи, каза Янев. Който работи в интерес на българския народ, е добре дошъл в лодката на „Български възход“, добави още той, предаде БГНЕС.
Янев заключи, че който работи в интерес на българския народ и за гражданския интерес, е добре дошъл в „Български възход“.

Print Friendly, PDF & Email