22.01.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Държавата ще възстанови напълно кораба „Vera Su“

Разходите по ремонта на заседналия край Камен бряг плавателен съд ще бъдат около 3 млн. лева
„Направихме успешна операция по отношение на кораба „Vera Su“. В момента е на сух док и той ще бъде напълно възстановен, за да може да бъде плавателен. Корабът е задържан като българска собственост и ако разходите не бъдат покрити от застрахователите, той ще бъде продаден на открит търг, за да може тези разходи да бъдат възстановени.
България ще строи и изгражда мултифункционален модерен кораб, който ще покрива нуждите за спасителни и издирвателни операции. Може да бъде ползван и за практическо обучение на студенти, уточни министърът на транспорта. Същевременно може да бъде използван и за научноизследователски дейности и мисии.
Разходите по възстановянето на Vera Su ще бъдат около 3 млн. лева. „Кораб, който беше потънал и „умрял“, успяхме да го извадим и съживим. С тези 3 млн. лева отново ще може да плава във вода, макар и не в перфектно състояние.
Държавата ще подпогне автобусните превозвачи в размер на 40 млн. До края на годината средствата се очаква да бъдат разплатени, за да може браншът да получи глътка въздух в днешната ситуация, свързана с COVID кризата. Това заяви министърът на транспорта Христо Алексиев на брифинг в Министерския съвет.
България ще подаде жалба в Съда на ЕС по отношение на пакета „Мобилност“, тъй като по думите му, той е доста дискриминационен спрямо българсия автобусен и автомобилен международен транспорт.

Print Friendly, PDF & Email