19.04.2024

Дрон с бомба изплава край Тюленово, взривиха го

Няма нанесени щети от взривяването му
„Успешно е приключило обезвреждането на открития боеприпас с малък летателен апарат на скалите в Тюленово. Изпратената група сапьори от ВМС-Варна, са извършили оглед и са преценили, че взривът трябва да бъде извършен на място”, съобщи областният управител Йорданка Костадинова „Изцяло контролирано протече взривяването. Няма нанесени никакви щети – нито по близките сгради на хотели и жилища, нито по плавателни съдове, които бяха буквално в съседство на дрона с боеприпаса. Щети не са нанесени дори по скалите, където е забелязан и сниман дрона от собственика на един от хотелите на брега на морето в селото“ – добави Костадинова, която бе на мястото на взрива.
Веднага след получаване на сигнала от тел. 112 при оперативния дежурен в Областния съвет по сигурност, Й. Костадинова е провела разговор с командира на ВМС-Варна, и е подала уведомление до началника на отбраната на Българската армия адмирал Емил Евтимов и до командира на Военно-морските сили контраадмирал Кирил Евтимов. Областният управител проведе разговор и по телефон с командира на ВМС за гарантиране сигурността на жителите на населеното място. „От полицията ме увериха, че районът е отцепен“ – каза Й. Костадинова и допълни, че ВМС са заявили, че група за обезвреждане на място ще проучи и обезвреди при необходимост боеприпаса.
Собственик на хотел в Тюленово е подал сигнал на тел. 112 в неделя коло 22 ч. за забелязан във водата предмет, наподобяващ малък самолет /дрон/ и към него прикрепен предмет, наподобяващ боеприпас. Уведомени са Областната дирекция на МВР-Добрич, противопожарната служба и оперативния дежурен при Общинския съвет по сигурност-Шабла. МВР са изпратили патрул на място, който е извършил проверка и информацията е предадена на оперативните дежурни на НКВЦ и на ВМС-Варна. Изготвено е искане за военно формирование за обезвреждане на невзривения боеприпас.
Йорданка Костадинова отправя апел към всички жители в крайморските населени места, към рибарите, които излизат на риболов в морето да бъдат бдителни и внимателни, защото, за съжаление, близостта на войната създава реална опасност и за българското Черноморие и при съмнения за даден обект, да подават сигнали на тел. 112.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email