07.12.2023

До 5 000 лв. глоба за трактор на плажа

До 5000 лева имуществена санкция се налага за използване на тежка изкопна и верижна техника като трактори и багери на плажа от концесионерите на ивиците.
Това предвиждат промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, внесени от депутатите Кирил Петков и Христо Иванов от „Продължаваме промяната – Демократична България“, Бойко Борисов от ГЕРБ- СДС и Делян Пеевски от ДПС за гласуване на Народното събрание.
Такава техника обикновено се използва за почистване и заравняване на ивицата.
С промените се предвижда забрана за застрояване на ивиците в рамките на 100 метра от брега. В момента има такова изискване, но то не включва одобрените разрешенията за строителство в устройствените планове.
След влизане в сила на промените пък разрешение за поставяне на временни обекти на ивиците ще се предоставят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а не, както е в момента, от министъра на туризма.
Причината е, че картите и плановете на общините са в регионалното министерство, а в туризма няма капацитет за изготвяне и одобряване на устройствени схеми.

Print Friendly, PDF & Email