19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

До кога безчинствата на семейство Малджиеви и Живко Мартинов ще остават безнаказани?

Постройки в центъра на Добрич по странен начин са се разширявали и преустройвали през годините пред очите на местната власт
30 години имотната мафия „Малджиеви-Живко Мартинов“ заграбва общински терени, като погазва редица закони. Безпардонното застрояване в град Добрич става пред очите на управляващи и магистрати, които явно си затварят очите поради близостта си с българския вариант на „Ла Пиовра“.
И както в повечето случаи става, обикновения данъкоплатец чака да му излезе разрешителното за строеж по някога с години, връзкарите ги вземат за броени часове. Единствените ощетени в ситуацията са Добричлии.
Мистерии и загадки, оказва се, все още се случват по нашите земи. Такива се намират навсякъде в Родината. Такива има и в Добрич.
Оказва се, че че такива работи са се случвали и продължават да се случват в добруджанския град. В него по странен начин изникват постройки, които с времето се разширяват като квадратура и излизат далеч над позволената от разрешителните площ.
За такива нарушения до Специализираната прокуратура е изпратен сигнал. В него се казва, че през годините са извършвани редица противозаконни действия, които обаче не са санкционирани от съответните органи. Нарушенията, според сигнала, са направени от Петър и Люцкан Малджиеви, които са добре познати в града.
По този повод Специализираната прокуратура изпраща сигнала до Добричката окръжна прокуратура по компетентност, която започва проверка по случая. „Излагат се нарушения на строителното законодателство, което според подаващите сигнала, е ставало с протекции на съответните институции, контролиращи строителството“, се казва в постановление на Добричка прокуратура от 5 ноември 2020 г., в което се отказва да се образува наказателно производство. В него се казва, че след анализ на сигнала могат да се изведат данни за няколко евентуални нарушения, за които вече е била извършена проверка през 2019 г. Тогава по същия сигнал до Специализираната прокуратура добричката е правила проверка.
„В настоящия сигнал (от 2020 г.) са добавени данни за нови три нарушения“, се казва в постановлението на прокуратурата като за старите обстоятелства проверка не е правена.
Що се отнася до новите обстоятелства те са следните: За офис на „Булсатком“ в близост до РЗОК, къша на ул. „Дунав“ и магазин близо до офиса на „ПИБанка“ в центъра на града.


В сигнала се казва че офисът на „Булсат“, собственост на Петър Малджиев след ремонт е

разширен така, че са застроени и градинките

около него. Също там се настоява да се провери как е придобит имота, който следва да е бил публична държавна собственост и не е ясно как е разрешено строителство там.


За къщата на ул. „Дунав“ в сигнала се твърди, че тя по проект е с разгъната площ от 320 квадратни метра. Всъщност обаче са построени между 250 и 300 квадрата на етаж. Освен това постройката се намира върху общински път.
Според подателите на сигнала за „разширението“ е съдействала гл. арх. Боряна Станчева.
За магазинът до Първа инвестиционна банка пък се казва, че той е построен незаконно, за което е сезирана Дирекция национален строителен контрол в София. „Изложените в сигнала твърдения съдържат данни по-скоро за осъществени административни нарушения по Закона за устройство на територията и други нормативни актове, соито регламентират строителната дейност. Единствената индикация, носеща данни за евентуално престъпление е твърдението, че съответните компетентни контролни институции са запознати с нарушенията, но умишлено бездействат в полза на нарушителите. По случая е образувана проверка в чийто ход са изискани становища и документация за трите посочени обеща от общината в Добрич, СГКК-Добрич, строителния контрол в града и ДНСК-София“, казват от прокуратурата.
Установено е, че с договор от 08.05.2003 г. Областната управа в Добрич учредява в полза на Петър Малджиев право на строеж на едноетажна постройка с площ малко над 19 кв. м на ул. „Независимост“. По същия начин следващата година е издадено право на строеж за „зимна градина“ към съществуващата постройка с нова площ от 53 квадрата. Според приложената документация обаче и до момента обектът не е бил въведен в експлоатация. При проверка се оказва, че към 20 август миналата година служители на добричката полиция са установили, че сградата се ползва като офис на „Булсатком“. Констатира се също, че застроената площ е увеличена неправомерно с близо 15 квадрата. Така се оказва, че постройката попада върху градинка за озеленяване и плочник, който е частна държавна собственост. А това е съществено отклонение от одобрения проект. Прокуратурата обаче не намира данни за престъпления на длъжностни лица при учредяването на правото на строеж и издаването на разрешително за него. В същото време в постановлението ясно се казва, че нарушението е било извършено при изпълнението на строителството от инвеститора или от изпълнителя.
„Видно е, че обектът не е бил въведен в експлоатация, което отхвърля възможността за извършено длъжностно престъпление, при узаконяването на готовия строеж“, смята прокуратурата.
През 2009 г. отново Петър Малджиев печели търг, с който общината в Добрич учредява в негова полза право на строеж върху петно от 900 квадратни метра за изграждане на 32 гаража. В разрешението не се казва дали те са полуподземни или надземни. Застроената площ трябва да е 718 квадрата. По искане на инвеститора същата година предназначението на 5 гаража е променено и така те се превръщат в магазин за хранителни стоки, магазин за сувенири и фризьорски салон. Следва нова промяна, според която се разрешава надстройка на хранителния магазин с площ от 181 кв. м. По проект надстройката ще е от 4 помещения с два санитарни възела. Тя трябва да се използва за офис. По документи обаче обектът отново не е въведен в експлоатация. През 2014 г. Обаче е направен констативен нотариален акт за собственост, от който става ясно, че

офисът всъщност е апартамент с площ 320 квадрата,

след като е трябвало да е офиси и сервизни помещения от 181 кв. м.
След физическа проверка на 20 август миналата година от полиция и общината в Добрич става ясно, че има отклонение от одобрения проект, а застроената площ се е увеличила със 160 кв. м. Построени са допълнително тераси, балкони и стълбище. Има и друго нарушение. Между гаражите е предвиден свободен терен, който да се използва като тунел. На място обаче е констатирано, че въпросният терен е застроен и затворен, като попада под надстройката. Площта е 74 квадрата. Констатира се „съществено отклонение“ от одобрения проект, като трябва да се вземе отношение по въпроса съгласно Закона за устройство на териториите. Става ясно още, че издаденото разрешение за строителство е в противоречие с договора за право на строеж, който касае вида на гаражите. В разрешителното е посочено изграждането на 32 гаража, без да се казва какъв вид са те, а се оказва, че са направени надземни такива. Според разрешителното обаче гаражите трябва да са полуподземни. Издалата разрешението арх. Боряна Станчева обяснява пред проверяващите, че са настъпили законови изменения. „Следва да се има предвид обаче, че дори да има престъпление по Наказателния кодекс, свързано с разрешенията за строеж, вече има давност, съгласно НК“, казва прокуратурата. Тя не установява други нарушения и престъпления от длъжностни лица. Според магистратите вината е на инвеститора или изпълнителя на проекта. Обектът пак не е въведен в експлоатация. Така че длъжностно престъпление, за което се съмняват подателите на сигнала, няма.

Промени има и покрай бившето кино „Родина“

През 2002 г. „Вояджер“ ООД купува от „Юнайтит синема“ АД „кафе-сладкарница“, част от киното. Общината издава разрешение за „сезонна тераса-зимна градина“. В това време „Вояджер“ купува и други обекти там. С разрешение за строеж е позволена промяна в предназначението на пристройката и така тя става „обект за обществено обслужване“ с площ 75 квадрата. През 2009 г. Обектът е въведен в експлоатация. Миналата година обаче е извършена физическа проверка. След замерване се установява, че има отклонение от проекта и е монтирана външна врата, която затваря пространство от 5 кв. м. За това трябва да бъде взето отношение от общината.
Що се отнася до твърдението до Спецпрокуратурата, че за описаните нарушения е сезирана ДНСК-София, но проверката е опорочена, от добричката прокуратура е изпратено запитване до столицата. Оттам отговарят, че такива сигнали там не са постъпвали. ОП Добрич предвижда възможността от София да са пратили сигнала до общината и след запитване до местната администрация дали тя е направила проверки за нарушения. „В случай, че такива проверки са били вече извършени, то са изискани материалите от тях“, пише в прокурорското постановление. В получения от общината отговор въпросът остава висящ. Няма и приложени документи за извършени предходни технически проверки. В края на писмото-отговор общинарите предлагат дата за извършване на съвместни физически проверки на място, в случай, че проверки по сигнали не са правени. „От това предложение следва еднозначно да се подразбира, че общината не е проверявала сигнали на жалбоподателите“, категорична е прокуратурата.
Изпратено е и писмено запитване до РДНСК-Добрич относно получавани сигнали. От постъпилия отговор става ясно, че там сигнали не са идвали с дата преди 4 юни миналата година.
В крайна сметка прокурор Димитър Димитров пише: „Отказвам да образувам наказателно производство поради липса на данни за извършени престъпления по служба от подсъдността на НПК“. Въпросното прокурорско постановление може да се обжалва пред Апелативна прокуратура-Варна.
В същото време мистериозно разширилите се постройки в центъра на Добрич продължават да функционират. Нищо, че има нарушения и липсва въвеждане в експлоатация. А собствениците продължават спокойно да си прибират наемите. Дали община Добрич ще предприеме някакви мерки срещу очевадните нарушения предстои да видим. Но предвид факта че своеволията са продължавали с години, едва ли…

ДТ

Print Friendly, PDF & Email