28.05.2024

До дни Полша праща четири изтребителя МиГ-29 на Украйна, съобщи президентът Дуда

До дни Полша ще изпрати четири изтребителя МиГ-29 на Украйна, съобщи президентът Анджей Дуда. Германският канцлер Олаф Шолц обеща още военна подкрепа за Киев.

„Буквално през следващите няколко дни ще предадем четири самолета на Украйна в пълна изправност. Останалите се подготвят“, съобщи пред журналисти, след разговори с новия чешки президент Петр Павел, Анджей Дуда.

Неговият съветник Павел Шрот каза още миналата седмица, че Полша може да достави на Украйна не повече от 14 изтребителя МиГ-29. Готовност да изпрати съветски изтребители на Украйна изрази и Словакия.

Вицепремиерът и министър на отбраната Мариуш Блашчак съобщи за разбита предполагаема руска шпионска мрежа в Полша. Задържани са шест граждани на съседни на Полша държави на изток.

Германия ще достави на Украйна още оръжия и боеприпаси, обеща канцлерът Олаф Шолц в реч в Бундестага.

„Изключително важно е да предоставим на Украйна възможно най-скоро нужните боеприпаси. На срещата на върха на ЕС идната седмица ще обсъдим още мерки, така че да гарантираме постоянни доставки за Украйна. Германия е готова да отвори складовете си с военна техника и за други наши съюзници“, подчерта Олаф Шолц.

Той допълни, че санкционният натиск върху Русия ще продължи и призова за ефективни мерки срещу заобикалянето на западните санкции.

Междувременно Пентагонът публикува видеокадри от инцидента с американски дрон над Черно море. Вижда се как руски военен самолет се приближава много близо до безпилотния летателен апарат и изхвърля гориво близо до него, заснета е и повредена перка на дрона след прихващането.

Русия отхвърля обвиненията на САЩ, че нейните самолети са предприели рискови действия при инцидента във вторник над Черно море.

Print Friendly, PDF & Email