20.04.2024

Доставена е първата партида павета за ремонта на центъра на Добрич

В първите 15 дни на април ще започнат дейностите, свързани с проекта за нова визия на центъра на Добрич, съобщава кметът Йордан Йорданов във видеопост във фейсбук. Той уточнява, че вече е доставена първата партида павета за центъра, които са произведени от германска. Йорданов посочва, че в поредица от информационни постове ще представи дейностите по проекта.
Проектът ще се реализира на етапи, като дейностите ще започнат от читалището в посока към градския парк. Първо ще се изринат старите плочки, докато се стигне до бетонната основа на стария център. Ще се огради централната част, като се остави пешеходен достъп от двете страни, но е задължително обезопасяването на строителния обект, каза кметът, като уточни, че достъп до магазините ще има. Ще бъдат запазени всички дървета, които са в градинки или тези, които са в големи клоцове и не пречат на комуникациите.
Йорданов обяснява и защо дейностите стартират чак сега. Инфраструктурни проекти, които изискват изграждане на ВиК и ел. система, не е добре да бъдат правени през зимните месеци, отбелязва кметът. Той посочва, че в рамките на проекта за новата пешеходна зона ще се изгради ново трасе за площадното осветление, нова поливна система. Част от сега съществуващите трасета дори преминават през периметъра на някои от дърветата, за други има разминавания по проект и кадастър. Всичко това ще се изчисти, подчертава Йорданов. Предвиденото улично осветление ще бъде доста по-мощно, за да се осигури и по-добра осветеност.
Кметът уточнява, че е невъзможно използването на сегашните плочки за други места, тай като голямата част от тях са силно компрометирани.
Скоро ще бъде обособен кът, в който ще бъдат изложени мостри на новите павета, пейки, осветителни стълбове и кошчета. В кварталите ще бъдат разположени фотоси, които ще онагледяват новата визия на центъра.
Йорданов увери, че кметското ръководство ще се постарае да информира гражданите за всеки детайл от проекта.
В момента, според специалистите, центърът на Добрич е в аварийно състояние, плочките са начупени или изринати. ДТ

Print Friendly, PDF & Email