19.06.2024

Доналд Тръмп победи на вота на републиканцитев Ню Хемпшир, вероятно той ще е техния кандидат

Тръмп, с неговата „екстремна програма“, която и преди е коствала на републиканците избори, ще се изправи срещу единствения човек, който някога го е побеждавал на балотаж: Джо Байдън, смятат от щаба на демократите

Победата на Доналд Тръмп на първичните избори в Ню Хемпшир от вторник вечерта – негова втора поредна победа в първичните избори означава, че той почти сигурно ще стане кандидат на Републиканската партия през 2024 г., заявиха от предизборния щаб на президента Джо Байдън.

„Резултатите от тази нощ потвърждават, че Доналд Тръмп почти си е осигурил номинацията, а отричащото изборите антисвободно движение MAGA е завършило превземането на Републиканската партия“, се казва в изявление на ръководителя на кампанията на Байдън Джули Чавес Родригес.

Тръмп, с неговата „екстремна програма“, която и преди е коствала на републиканците избори, „се насочва директно към двубой на общите избори, където ще се изправи срещу единствения човек, който някога го е побеждавал на балотаж: Джо Байдън“, се казва още в съобщението.

Доналд Тръмп спечели първичните избори за президент на Републиканската партия в Ню Хемпшир според прогнозите на Edison Research, с което още повече затвърди господството си в партията и се насочи към вероятен реванш с президента демократ Джо Байдън през ноември.

Но единственият му останал съперник, бившият посланик в ООН Ники Хейли, заяви пред поддръжниците си на парти в нощта на първичните избори в Конкорд: „Тази надпревара далеч не е приключила“. Тя поздрави Тръмп, но добави, че се е зарекла да се бори и го предизвика да дебатира с нея.

При преброени 16% от очакваните гласове, по данни на Edison, Тръмп е имал 53,2% срещу 45,3% за Хейли, която се надяваше, че значителният брой независими гласоподаватели в североизточния щат ще ѝ донесе неочаквана победа, която може да отслаби желязната хватка на Тръмп в Републиканската партия.

Вместо това Тръмп ще стане първият републиканец, който ще спечели конкурентни гласове и в Айова – където спечели с рекордна преднина преди осем дни – и в Ню Хемпшир от 1976 г. насам, когато двата щата затвърдиха статута си на първите номинационни състезания.

Макар че крайната разлика все още не е ясна, резултатите вероятно ще увеличат призивите на някои републиканци Хейли да се откаже от надпреварата, въпреки че щабът на кампанията ѝ обеща да продължи напред до „супервторника“ в началото на март, когато републиканците в 15 щата и една територия гласуват в един и същи ден.

Следващото състезание е насрочено за 24 февруари в Южна Каролина, където Хейли е родена и е била два мандата губернатор. Въпреки връзките ѝ обаче Тръмп е събрал подкрепата на повечето републикански фигури в щата, а проучванията на общественото мнение показват, че той има голяма преднина.

Print Friendly, PDF & Email