15.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Добруджанският земеделски институт-Генерал Тошево – на 70 години

В тържеството днес ще се проведе и традиционният Ден на отворените врати
Традиционният Ден на Отворените врати, на който Добруджанският земеделски институт-Ген.Тошево, показва на нови сортове и демонстрационни опитни полета, днес ще бъде по-особен, защото научният институт навършва 70 години. Затова днес се отбелязва и като юбилеен празник под наслов „70 години с поглед в бъдещето“ – казват организаторите.
Официалното откриване на Деня на отворените врати ще бъде от 10 до 10,20 ч., после следва кратка художествено-музикална програма. От 10,40 до 12 ч. е посещението на демонстрационни платформи и опитни полета, а от 12 до12,20 ч. се предвижда приветствие и презентация на тема „70 години с поглед в бъдещето“ от директора на Добруджанския земеделски институт, както и четене на подравителни адреси. От 12,40 до 13.30 ч. водещи изследователи в института ще споделят спомени, ще бъдат връчени награди за принос в развитието на научното звена Програмата ще завърши в 13,30 ч. с празничен коктейл на открито за всички участници 
Сред официалните гости ще бъдат проф. д-р инж. Мартин Банов – председател на Селскостопанска академия, Георги Събев – зам. министър на земеделието, храните и горите, Избастин Темиртай – извънреден и пълномощен посланик на Република Казахстан в Република България, Васил Карапанчев – областен управител на област Добрич, Йордан Йорданов – кмет на град Добрич, В
1. Валентин Димитров – кмет на град Генерал Тошево, Кемал Юзтюрк – представител на фирма „Добруджа Тохумджулук“ – бизнес-партньор от Република Турция, представители на фирмите „Тарар“ и „Чамладжа Тохумджулук“.
Развитието на аграрната наука в Добруджа неизменно се свързва със създаването на Добруджански земеделски институт през 1951 г. и израстването му като национален научно-изследователски център. Той е продължител на дейността на Земеделския изпитателен институт в гр. Добрич, основан през 1941 г. със статут на опитна станция, която поставя началото на аграрните научни изследвания в Добруджа.
„Изминалите години оттогава до днес са оставили своя незаличим отпечатък във времето с творческото съзидание на няколко поколения учени, посветили целия си съзнателен живот и енергия на стремежа към създаване на нещо значимо и получили заслужено признание за завещаното от тях научно наследство. Съграденото от поколенията преди нас морално ни задължава да бъдем техни верни последователи. Затова ние, техните потомци, следваме път, белязан с постоянни търсения, с нови открития и реални постижения, доказвайки че сме нужни на страната ни и на обществото, в което живеем. С постигнатото през годините достойно прекрачихме прага на третото хилядолетие, съхранихме богатото научно наследство и традициите на земеделската наука в Добруджа, обогатявайки я с нови идеи и реални научни продукти” – посочват от института. 
Днес Добруджански земеделски институт е доказан лидер в българската аграрна наука и практика. В негово лице българският фермер е намерил коректен партньор и гарант за сигурност в земеделието, а създадените в института научни продукти отдавна са известни отвъд пределите на България и Европа. 
С отбелязването на юбилейната годишнина звеното изразява почит и признателност към хилядите учени, специалисти, работници и служители на Добруджански земеделски институт, работили всеотдайно за неговото изграждане, развитие и утвърждаване като научно-изследователски център и оставили трайна следа в историята на земеделската наука в Добруджа.ДТ

Print Friendly, PDF & Email