04.10.2023

Добрич спечели първо място на Националната олимпиада по информационни технологии

За поредна година СУ „Любен Каравелов“, гр. Добрич има повод за гордост. Нашите ученици Георги Димитров и Мелис Сали от 11 клас, защитиха достойно проект “Умно кошче” и спечелиха първо място на Националната олимпиада по информационни технологии, която се проведе на 22.04.2023 г. в ППМГ „Нанчо Попович“, гр. Шумен. Лауреатите на олимпиадата се състезаваха в категория „Големи обеми от данни“ и завоюваха 90 точки. В националния кръг взе участие и деветокласникът Матей Димов, който се класира на 12 място с проекта си „Високо“, категория „Мултимедийни приложения“ 8-10 клас. Официален организатор и основен спонсор е МОН.
Олимпиадата се проведе в три кръга – училищен, областен и национален. На училищния кръг учениците демонстрираха своя план за проект и до следващия кръг се допуснаха само проекти със смислен и реалистичен план. На областния кръг учениците защитиха своите вече разработени проекти, които бяха оценени от областно жури, съгласно приетия регламент на олимпиадата. Националното жури одобри класираните проекти за финалния кръг. Финалният кръг се проведе на два етапа – тест и защита на проект. Общата оценка се получава след сумиране на оценките от двата етапа. Оценките се поставиха от Националното жури, което изготви и крайното класиране.
Победителите в олимпиадата получиха специални дипломи от МОН, които могат да се използват при прием във висши учебни заведения. Предоставени бяха и предметни награди от различни спонсори.
Демонстрацията на проект “Умно кошче” се състои от две умни кошчета, които са моторизирани. Когато първото кошче се напълни с отпадъци, изпраща сигнал до сървъра, че е пълно. Сървърът му изпраща команда да се измести на предна позиция, като освободи позицията за кошчето-заместник. Когато пълното кошче се измести, сървърът изпраща команда на кошчето-заместник да се придвижи на старото място на пълното кошче. Идеята е, че пълното кошче абсолютно автономно се измества до депото за разтоварване, а на негово място, отново напълно автономно, се придвижва празно кошче. Системата се управлява от уеб приложение, което съдържа етажи, персонал, кошчета за лесно управление. Когато кошчето се напълни с отпадък, персонал, отговорен за този етаж, получава имейл.
Гордеем се с вас, Каравеловци! Бъдете смели, бъдете амбициозни и нека няма недостижими върхове за вас!
Повече информация може да получите от г-жа Светла Иванова/Директор/- +359889668126
Ще сме Ви благодарни да поставите активен линк към сайта ни: www.karavelov.com

Print Friendly, PDF & Email