23.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ДНСК няма ресурса да проверява всяко съмнение за качеството на влаганите материали

В бюджета на ДНСК няма средства за взимане и правене на проби там, където има съмнение за качеството на влаганите материали. Това заяви пред БНР арх. Деляна Панайотова – и.д. началник на Дирекцията за национален строителен контрол.

Тя посочи, че в последните години ДНСК леко е абдикирала поради липсата на финансови възможности в една функция, която законът й възлага – да отговаря за качеството на строителните продукти. ДНСК има тези права, но и тези задължения, поясни Панайотова.

По думите й при възникнало съмнение по време на строителния процес в качеството на определен вложен материал, ДНСК има право да извика проба, но за съжаление в последните години институцията не разполага с този финансов ресурс. Тя уточни, че по темата са водени разговори с министър Шишков, като ДНСК е получила уверение, че с приемането на следващия бюджет това ще бъде заложено като приоритет.

Деляна Панайотова изтъкна, че основната отговорност е на строителния надзор. Той пряко е отговорен за качеството на вложените материали и начина, по който се полагат. Ако видим, че имаме актовете и протоколи по време на строителството, съставени и представени пред нас своевременно, не би следвало да имаме основание за съмнение. При възникнали в последствие нередности или проблеми със строежа, отговорност носи строителният надзор, поясни тя.

Строителният надзор е фирмата – посредник между възложителя и строителя, обясни началникът на ДНСК и добави, че на тази фирма се плаща от възложителя. По думите й ДНСК упражнява контрол върху строителния надзор.

По отношение на строежа на магистралите и разкритията за липса на част от асфалтовото покритие, тя посочи, че законодателство е устроено така, че органите на ДНСК имат възможността да осъществят контрол в етап, в който вече е късно да се направи адекватна проверка на вложените материали и съответно начина, по който е реализирано строителството, извън частта с документи.

Print Friendly, PDF & Email