19.06.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Днес 22 март отбелязваме Световния ден на водата

Световният ден на водата се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 г. насам под егидата на ООН и акцентира върху важността на достъпа до питейна вода. Темата на Световния ден на водата през 2021 г. е „Ценим водата“ – тема, която поставя акцент върху стойността на водата и какво означава тя за различните хора. Световният ден на водата отчита важността на водата и насочва вниманието към 2,2 млрд. души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Поставя фокус върху предприемане на действия за справяне с водната криза в световен мащаб. Кампанията цели да се покаже как правилното ползване на водата ще спомогне в борбата с климатичните промени – за намаляване на наводненията, сушата, недостига на вода и замърсяването. Тазгодишното издание на кампанията насърчава хората в световен мащаб да се включат в обществен диалог в социалните мрежи с #Water2Me и да допринесат – със своите истории, мисли и преживявания – към разбирането за стойността на водата. Целта е да постигнем  по-цялостно разбиране за това, как се оценява водата от различните хора в различен контекст, за да можем да опазваме по-добре този ценен за всички ресурс.
Теми на диалога:
• Водата означава различни неща за различните хора. Този разговор е за това, какво означава водата за вас.
• Как е важна водата за дома и семейния живот, за прехраната, за културата, за благосъстоянието и средата?
• В семействата, училищата и на работните места водата може да означава здраве, хигиена, достойнство и продуктивност.
• На културно значими, религиозни и духовни места водата олицетворява връзката със сътворението, общността и самия себе си.
• В природата водата означава мир, хармония и съхранение.
Днес водата е изложена на изключителна заплаха от увеличаващото се население, нарастващите нужди на селското стопанство и промишлеността и влошаващото се въздействие на климатичните промени.
Дори оставайки вкъщи и поддържайки социално дистанциране, можем да упражним нашата отговорност да действаме в полза на околната среда. Независимо къде се намираме, ние можем да направим промяната!

Print Friendly, PDF & Email