29.11.2023

Днес на Добрич гостува пистаелката Здравка Евтимова

Тържествата, посветени на 135-ата годишнина от рождението на Дора Габе, продължават в Добрич със среща.разговор с писателката Здравка Евтимова – митическия реалист в съвременната българска литература
Срещата е днес от 18 ч. в огледалната зала „Нели Божкова“. Община град Добрич кани обществеността на града и приятелите на литературата да присъстват на културното събитие. Входът е свободен.
Здравка Евтимова е една от най-популярните български писателки. Родена е в Перник. Специализирала е художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е повече от 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език. Била е редактор на българската секция на сп. „Muse Apprentice Guild“ – Сан Диего, САЩ и редактор за България на сп. „Literature of the Avanteguard“ за кратка проза, Великобритания.
Член е на Съюза на българските писатели, на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд, и на Българския ПЕН-Център.
Автор е на няколко романа, на стотици разкази, публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др. Разказът „Кръв от къртица“ влезе в учебниците на емариканските ученици.
Колекцията й от награди е забележителна. Открояват се признания в България – на СБП, на фонд „Развитие“, двукратен носител е на наградата за проза „Златен ланец“ на вестник „Труд“, носител на Националната литературна награда за български роман на годината „13 ВЕКА БЪЛГАРИЯ“ 2016 и много други.
Много са и световните й отличия – Специалната награда за разказ на немската фондация „Lege Artis Verein“ (1999), наградата за проза на английското списание „The Text“ (2000), наградата на английското издателство „Skrev Press“ за сборника с разкази „Bitter Sky“ (2003), награда в световния конкурс за къс разказ на тема „Утопия 2005“ в град Нант, Франция, наградата за „Най-добър сборник с разкази от утвърден автор“ от MAG Press, Калифорния, САЩ, номинация за американската награда Pushcart, награда в конкурса за къс разказ от цял свят на радио BBC, Лондон и много други. ДТ

Print Friendly, PDF & Email