07.12.2023

Днес Добрич връчва на Стефан Цанев националната литературна награда „Дора Габе”

Официалната церемония за връчване на националната литературна награда „Дора Габе“ и отличие ще се състои днес от 18 ч. в огледалната зала „Нели Божкова“.
Носителт на националната литературна награда „Дора Габе“, която тази година ще се връчи за пети път, е Стефан Цанев – поет, белетрист, драматург. Носител на Отличие за изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе е Марина Константинова – поетеса, автор на белетристични творби. Слово за голямата поетеса Дора Габе ще представи проф. дфн Миглена Николчина. Наградите ще бъдат връчени от кмета на Добрич Йордан Йорданов.Входът е свободен.
Националната литературна награда „Дора Габе“ е учредена през 2002 година и се връчва за първи път през следваща година (2003) по повод 115 години от рождението на Дора Габе. Наградата се връчва на пет години за значителни художествени постижения в духа на посланията на Дора Габе и принос в националната литература. Наградата може да бъде съпътствана от отличия: за принос в научното изследване и популяризиране на творчеството на Дора Габе, както и за принос в превода на художествени произведения.Носители на наградата досега са Елка Няголова (2003), Лиляна Стефанова (2008), Рада Москова (2013) и Камелия Кондова (2018). Носители на отличие са издателска къща „Пламък“ с директор Георги Константинов, Иван Атанасов, Леда Милева, Петър Крумов, Национална литературна и артистична академия и Драгни Драгнев. ДТ

Print Friendly, PDF & Email