30.05.2024

Днес в Астрономическа обсерватория – Варна с Ден на отворените врати

На 22 май НАОП „Николай Коперник“ обявява Ден на отворените врати във връзка с 55 години от откриването на комплекса НАОП „Николай Коперник“, 60 години от основаването на Астрономическа обсерватория – Варна и 550 години от рождението на патрона, великия полски астроном Николай Коперник, научи Moreto.net.
Програмата включва прожекции в Планетариума, откриване на филателна изложба и наблюдение на Слънцето:
10:00 – 10:45 ч. – Прожекция на филма „Десет стъпки в астрономията“;
11:00 – 12:00 ч. – Наблюдение на Слънцето (само при ясно време);
13:30 – 14:30 ч. – Филателна изложба „Животът на Николай Коперник“, предоставена от г-н Доно Цветков;
14:30 – 16:00 – Кратка презентация за Николай Коперник и прожекция на пълнометражния анимационен филм „Звездата на Коперник“. Режисьори Зджислав Кудла и Анджей Ожеховски, (90 мин., дублиран на български език). Филмът е любезно предоставен от Полския културен институт в София. Гост на събитието ще бъде г-жа Светла Каранешева от Полския културен институт.
17:00 – 17:45 ч. – Прожекция на филма „Слънчева система“;
Звездната зала има 72 места. Зрители ще се допускат до запълване на местата за всяка от прожекциите.
Прожекциите в деня на отворени врати са предвидени за индивидуални посетители, семейства и т.н. Организирани групови посещения на деца и ученици могат да се заявят за всеки работен ден, в обявените часове.
Филмите, които ще се прожектират в деня на отворени врати, както и наблюдението на Слънцето не са подходящи за деца под 5-годишна възраст. Влизането в Планетариума с деца под 5-годишна възраст и с бебешки колички е крайно непрепоръчително.

Print Friendly, PDF & Email