05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Димитър Данчев: „Резултатите от изборите на 11 юли са загуба за коалиция „БСП за България”


Предстои заседание на Областния съвет на БСП-Добрич

„Резултатът от предсрочните парламентарни избори на 11 юли, както на местно, така и на национално ниво, отчитаме като загуба.  Коалиция „БСП за Бължария” остана трета политическа сила, така е и в Добричка област. На заседание на Областния съвет на БСП предстои да направим анализ на този резултат, където той ще бъде разгледан община по община, ако трябва – населено място по населено място, а причините ще бъдат анализирани. Ниската избирателна активност също ще бъде тема на анализ на предстоящото заседание” – заяви Димитър Данчев – водач на листата  на кандидатите за народни представители на коалиция „БСП за България” в 8-ми Добрички избирателен район. Заседанието на Областния съвет на БСП-Добрич, ще бъде насрочено след разискванията в Националния съвет на БСП, които предстоят в края на тази седмица – каза председателят на Областния съвет Румен Мунтянов.
Според  Данчев, ниската избирателна активност на изборите на 11 юли се дължи на много и различни фактори. „Голяма част от хората бяха заети с жътвата в Добричко – освен на пшеницата, на ечемик, лавандула, рапица. В активното лято сме и туристическият сезон предполага професионални ангажименти. Много хора бяха на работните си места в деня на изборите. Признавам, че в Добричка област по тези причини трудно активизирахме избирателите. Не пренебрегваме и неувереността на избирателите да гласуват машинно, може би трябваше да проведем по-активна обучителна компания. Това беше една от причините, която също оказа влияние на избирателната активност. Организационното състояние на партията в отделните общини също има значение, както и външни причини, свързани с ежедневието и бита на хората, които живеят в областта. За изборите на 11 юли силите на основните партийни организации по места вече се бяха буквално изчерпали” – коментира още той.
По думите на Данчев,  ако се търси съставяне на работещо правителство в парламента, трябва да има стабилно и ясно мнозинство. „На фона на изборните резултати и на броя мандати, които имат в 46-ото НС, партия „Има тъкъв народ” и Слави Трифонов подходиха неразумно.
Ясно е, че с броя на народните представители, които получиха, съставянето на самостоятелно управление не е възможно. От друга страна, всички партии, без ГЕРБ и ДПС, заявиха, че няма да подкрепят правителство, съставено без диалог и консултации с партиите, получили представителство в Народното събрание, което означава, че това правителство ще бъде зависимо от онова статукво, срещу което „Има такъв народ” излезе на тези избори” – анализира Данчев.
„Отказът в програмата на Слави Трифонов от Българската банка за развитие и предложението за приватизацията й са странни. Но тук трябва да бъде зададен въпросът защо се прави това. Зад това стои, според мен, идеята, че, дори и да има съвсем минимална частна собственост, всякакви опити да се изнесе информация какво се е случвало в банката, кредитополучатели и т.н. през последните години, са обречени. Другият въпрос е прави ли се опит за прикриване на действията на банката през последните години” – добави Данчев.
Според  Данчев, шанс за съставяне на правителство би следвало да има.

Print Friendly, PDF & Email