27.05.2024

Джони Велинов събира в библиотеката в Добрич фенове на футбола, за да разкаже историята си

Легендарният български вратар Георги Велинов ще представи в регионалната библиотека „Дора Габе” в Добрич автобиографичната си книга „Джони Велинов. Моята история“ на 8 ноември (сряда) от 17.30 ч., пред добричките фенове на футбола. Автори на изданието са Георги Велинов и Николай Александров.
Когато стане дума за онзи велик отбор на ЦСКА от първата половина на 80-те години, неизменно спомените започват с вратаря. Изброяват се няколко легендарни играчи на червените, но на първо място винаги е Джони Велинов.
Вратарят, който бе признат и от своите, и от съперниците. Вратарят, чиито намеси промениха завинаги историята на футбола. Една решителна проява в последната минута на реванша срещу „Ливърпул“ – понякога това е достатъчно за цяла кариера. Един епичен мач насред Сан Себастиян – мнозина други биха се задоволили само с това. Но не и Георги Велинов. Той прави много повече за ЦСКА.
Налага се да си тръгне, после пак се връща, прави доста експерименти – у нас и в Европа, но „Армията“ остава завинаги онзи дом, в който го чакат, мястото, където вратите са постоянно отворени за него.
Историята на Джони не е само футболна. Животът на тази истинска легенда невинаги е белязан от червения цвят на триумфа, победите често са отстъпвали място на загубите. Истинските житейски загуби. След които трябва да намериш сили да се съвземеш, за да продължиш. Да останеш изправен. Както подхожда на един голям вратар. С емблемата на ЦСКА на гърдите.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email