18.06.2024

Децата от читалище „Романо дром” подготвят концерт за Банго Васил, ромската Нова година

Празничният концерт на децата от школите в читалище „Романо дром” в Добрич по повод 14 януари – ромската Нова година, Василица, ще бъде в училище „Йордан Йовков” на 12 януари от 13.30 ч. „Концертът ще бъде богат – ще има танци, песни, ще бъде разказана традицията за обичая Банго Васил, ще има и сурвакане, децата ще получат и малки подаръци”, съобщи секретарят на читалището Марияна Георгиева. „Децата бяха много настоятелни да направим концерт. Около 40 ще са участниците в концерта. В читалище „Романо дром” има танцова, музикална школа, вокална група, кръжок по приложно изкуство. Към читалището има и младежки, и женски клуб”, добави тя.
„По стара традиция на 14 януари се празнува ромската Нова година и празникът Банго Васил е много тачен и пазен. На трапезата ще има задължително циганската баница – хляб и паничка с олио и червен пипер до него, както винаги и сарми. Ще има естествено и много други ястия. На 13 януари вечерта семейството се събира около масата, снахиге сервират. Парите, кой колкото има, се слагат на масата.На 14-и сутринта децата започват да сурвакат, ходят и по къщите”, казва Юлиан Георгиев, председател на читалище „Романо дром”.
„Почти 70% от ромите в Добрич и областта работят в чужбина. Една част са в Полша, те се занимават с търговия и основно продават по пазарите, друга част са в Германия и Англия, където имат работни места в различни дейности.Събират пари, пращат ги България и, когато се връщат тук през лятото или през септември, октомври, започват да строят къщи, да обзавеждат построените и т.н. И по места в чужбина, независимо в коя държава са, задължително правят празника Банго Васил. Нямат намерение нашите роми постоянно да остават в чужбина. Там изкарват пари, които влагат тук, в родните си градове”, добавя Георгиев. Според него, в Добрич има около 20 000 роми, които са основно в четири квартала. „За общината Добричка статистиката сочи, че ромите са около 50 % от населението. За областта може да се каже, че ромите са около 40 %.”, казва още той. Георгиев каза на 13 януари, както всеки от ромската общност, ще бъде в къщата си и ще празнува със семейството си.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email