12.08.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Децата в детските градини и в първи клас в Добрич намаляват


Учебната година започва присъствено, с тържества за първокласници и осмокласници. Базата е ремонтирана. Учителите са достатъчно
Децата в детските градини и в първи клас в Добрич намаляват – обяви преди началото на учебната година зам.-кметът д-р Емилия Баева. За първи път прага да детската градина ще прекрачат 512 деца, разпределени в 21 групи. През миналата учебна година децата от първа група са били 560, разпределени в 23 групи.  „С 45 деца по-малко започваме учебната година, т.е. колконт една група” – добави Баева. Първокласниците също са по-малко – за т.г. те са 637, при 653 за м.г. – колкото една паралелка. В детските градини, които са 11 в Добрич, се обучават 2127 малчугани. „Колко е броят на учениците в 17-те общински училища ще стане ясно в края на септември, когато бъдат готови справките на образователното министерство, за да се установят дублажи, тъй като може да има преместване на ученици от едно училище в друго. През м.г. учениците са били 8913” – съобщи Баева. „Всеки директор имаше списък с адреси, които да бъдат посетени през лятото, за да се установят децата. Оказа се, че обхватът при 4-годишните е много добър, тъй като 85 процента са били в детски градини. Децата, които не са намерени на адреса, са в чужбина при родителите си. Това е тенденция – даже в едно училище ще има маломерна паралелка, тъй като трима ученици са заминали за чужбина. Когато получим справките от директорите колко деца са започнали училище, започват съвместните проверки – със социалните служби, Регионалния инспекторат по образованието и др., за да установи дали има деца, които не посещават училище и защо” – обяснява Баева.
Новата учебна ще започне присъствено във всички детски градини и училища в Добрич. Тържества на двора се предвиждат за първокласниците и за осмокласниците. „Учебната база е ремонтирана, проверени са отоплителните инсталации и спортните съоръжения. Доставени за учебници за училищата по заявките на директорите, групите за задължителната предучилищна подготовка в детските градини са снабдени с помагала. В подготвителни групи в училищата по тази подготовка се обучават 144 деца” – обясни зам.-кметът. Ремонтите са приключили, извършено е освежаване на класните стаи и на стаите в детските градини.
Няма недостиг на учители и възпитатели в детските градини, както и на учители и персонал в училищата. „Нисък е процентът на ваксинираните в сферата на образованието.Голяма част от учителите обаче са преболедували Ковид. В момента няма заболели учители” – заяви Баева.
От Министерството на образованието и науката са изпратили насоки за обучение и действие в условията на извънредна епидемична обстановка за детски градини и училища, с които директорите разполагат. 
„Продължават изискванията за спазване на физическа дистанция между персонала и децата в групите в детските градини. Ще бъдат отворени всички входове, за да може всяка група да влиза в отделно. Продължава дезинфекцията и проветряването на помещенията. Осигурени са диспенсъри за течен сапун, навсякъде се използват хартиени салфетки. Родителите отново няма да имат достъп до групите, те ще оставят децата при добро време на двора, като изискването е да се осигури разстояние между всяко семейство. Всеки директор е направил график за поетапно влизане на всяка група. Не е позволено влизането на родители в сградата на детската градина. При лошо време децата ще бъдат приемани в съблекалните” – заяви зам.-кметът. 
Всяка сутрин ще се извършва филтър на входа, като децата със симптоми на вирусно заболяване ще бъдат връщани у дома. Децата няма да носят маски в детските градини, освен, ако има препоръка от личните лекари, или ако родителят желае така. Персоналът няма да носи маски. Маски ще се носят само в общите помещения в детската градина
Очаква се до края на годинага да приключи строителството на сградата на детска градина №10. Има и избран изпълнител за оборудване и обзавеждане. Две групи – първа и четвърта, са пренасочени към детската градина по ул. „Дунав”. ДТ

Print Friendly, PDF & Email