24.07.2024

Детето чудо на руския спорт Камила Валиева получи 4-годишно наказание заради допинг

Спортният арбитражен съд (КАС) наказа руската фигуристка Камила Валиева за период от четири години. Така сагата с младата звезда на спорта, която наруши антидопинговите правила, най-сетне приключи.
Наказанието влиза в сила от задна дата, считано от 25 декември 2021 година, гласи изявлението от съда в Лозана.
Всички неини резултати за този период ще бъдат анулирани, като това също така означава, че титлата на Русия в отборната надпревара на Олимпиадата в Пекин през 2022 година ще бъде отнета.
17-годишната фигуристка, сочена за новото дете чудо на руския спорт, бе уличена в употреба на лекарството триметазидин, което съдържа забранение вещества. Пробата, в която бе открито, е от 25 декември 2021 година, но резултатите от въпросния допинг контрол станаха публично достояние едва през февруари следващата година – по време на олимпийските игри.
Тогава Валиева вече бе взела златото в отборното състезание, а в индивидуалната надпревара остана точно извън медалите – на четвърта позиция.
Освен това през 2022-а тя стана и европейска шампионка, което означава, че тази титла също ще бъде отнета.
Решението на КАС е окончателно, но все пак адвокатите на Валиева биха могли да сезират за евентуални процедурни нарушения от страна на съда.

Print Friendly, PDF & Email