24.02.2024

Десет учители от Добричка област са отличени с наградата „Неофит Рилски”

Отбелязваме празника, който в нашето разделено общество е по-необходим от всякога, ден на истинските герои, като Георги Господинов, който с романа си „Времеубежище“ спечели една от най- престижните награди за съвременна литература, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов

С трогателна репетиция на стихотворението „Аз съм българче” започнаха тържествата в Добрич по повод на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Пред паметника на светите братя Кирил и Методий венци и цветя поднесоха кметът на Добрич Йордан Йорданов, областният управител Здравко Здравков, общински съветници, народни представители от Добрич, общественици, граждани. Тържествено абитуриентите предадоха знамената. Докато започне шествието, 12-класниците говореха за вечерта на баловете, по-рядко за предстоящите оценки от задължителни матури. „В почти всички заведения в Добрич ще има абитуриентски вечери. Има заявени празненства дори заяведения в кварталите”, казаха ресторантьори. Кувертите започват от 40-50 лева. Втората празнична е извън Добрич, споделиха абитуриенти.

„Денят на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май е може би най-безспорният празник за нас българите.Спорим и често се караме за какво ли не – дали да отбелязваме този или онзи празник, кого да почитаме и кого не, но на 24 май, всички заставаме един до друг.Днес празнуваме знанието и просветата. Празник за споделяне и преживяване.Празник, който в нашето разделено общество е по-необходим от всякога.Празник, в който няма лъжи и фалшиви новини, изречени от фалшиви герои.Днес е ден на истинските герои, като Георги Господинов, който с романа си „Времеубежище“ спечели една от най- престижните награди за съвременна литература – Букър.Знанието и грамотността обаче не идват лесно. Пътят е труден. Лесен е само този на неграмотността и лъжата.

Скъпи ученици и деца, никога не избирайте лесния път, но не се плашете и от трудния. Слушайте учителите и родителите си, защото те винаги ще  вървят до вас.

Уважаеми учители, днешният ден е ден за благодарност към вас.  Имайте сили, за да продължите да давате на бъдещите поколения своите знания и любов!”, каза в словото кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Десет учители от Добричка област и директор на училище са отличени с наградата „Неофит Рилски” на Министерството на образованието и науката, съобщиха от Регионалното управление по образованието.Отличените са Петя Христова Стоименова – ПГ по аграрно стопанство, Ваня Иванова Георгиева – СУ „Климент Охридски“ Добрич,Нина Иванова Димитрова –  СУ „Климент Охридски“ Добрич,Стела Христова Бахчеванова-Славова –  СУ „Климент Охридски“ Добрич,Илияна Мавродиева Николова – ЕГ Гео Милев Добрич,Илиана Станкова Вълчева – ПГ по аграрно стопанство,Ивелина Нейчева Ганева – ПГ по аграрно стопанство,Недка Антонова Минчева – СУ Никола Вапцаров Тошево,Светлана Ганчева Димитрова – ОУ Йордан Йовков гр. Каварна,Живка Иванова Анещева – ДГ 3 Чайка гр. Балчик.Номиниран директор за грамота „Иван Рилски“ на МОН от област Добрич е директорът на СУ „П. Р. Славейков“ в Добрич,  Георги Георгиев.Почетното отличие „Неофит Рилски“ е най-високото, присъждано в образователната система на Република България. Учредено е през 1996 година и по традиция се връчва по повод 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. ДТ

Print Friendly, PDF & Email