18.07.2024

Десетки румънски трактори и камиони блокираха ГКПП Видин – Калафат

Десетки румънски трактори и камиони блокираха напълно граничния пункт с България при Калафат вчера, предава кореспондентът на БТА Мартина Ганчева. “Това е поредната ни акция в знак на протест срещу поскъпването на застраховката “Гражданска отговорност”, увеличението на цените на бензина и дизела, намаляването на европейските субсидии и дългото чакане по границите”, казват местните фермери и превозвачи, цитирани от местните медии. Те заключиха превозните средства и ги оставиха на място. “Утре сутринта ще се върнем”, уточняват демонстрантите.

Протестите, които започнаха спонтанно в сряда, продължават да създават затруднения на движението, блокирайки околовръстния път на Букурещ и входните артерии на редица големи градове. В петък, след среща с демонстрантите, министър-председателят обяви, че ще бъдат създадени няколко работни групи, които да анализират исканията на протестиращите.

В понеделник (15 януари) ще заседава първата работна група по въпросите на земеделието, на 16 януари (вторник) ще се състои среща по въпросите на транспорта, а на 17 януари (сряда) работната група по въпросите на застраховката „Гражданска отговорност“.

Print Friendly, PDF & Email