07.12.2023

Дейците на културата протестират за повече пари за дейност, не само за заплати

В Деня на народните будители – 1 ноември, в предупредителния протест, иницииран от националната федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“, в Добрич се включиха колективите на Регионалния исторически музей и Художествената галерия, които бяха обявили и Ден на отворените врати.. Исканията на културните дейци включват 12 точки, сред които достойно заплащане и увеличаване на бюджета за култура и на единния разходен стандарт за музеи, художествени галерии, библиотеки и читалища. Ако исканията на протестиращите не бъдат чути, те са готови да преминат към ефективни стачни действия. „В момента средствата стигат само за заплати почти няма средства за дейност. Не можем да привличаме млади специалисти. Работещи в музеи и галерии стават учители, заради по-виското заплащане”, казаха протестиращи.
„Протестираме в отделните обекти на Регионалния историческия музей. Протестни плакати и националното знаме има в етнографския комплекс „Стария Добрич”, пред дом-паметника „Йордан Йовков” и музея в градския парк. Очакваме бюджета за 2024 година и средствата за кутурата. Ако не ни удовлетворяват, ще преминем към ефективни протестни действия. Настояваме за 50 % увеличение на разходния стандарт и увеличаване на средствата за сектор „Култура”. Към нашите действия се присъединява и сдружение „Музеи”, каза Живко Марков, специалист в Регионалния историческия музей, зам.-председател на СРС „Подкрепа”-Добрич.
„В момента основното в протеста е настояването за увеличаване на разходните стандарти – т.е . за дейност. Да не си мислят хората, че искаме повече пари за заплати. Настояваме и за увеличение на заплатите при положение, че минималната заплата от догодина ще стане 933 лв..Повечето от нас получават в момента толкова”, каза Пламен Николов, специалист в Регионалния исторически музей.
„Протестираме за това, че държавата отделя малко средства за издръжката на музеите галериите и културните институции в страната и финансирането на културата. Всички ние формираме културното съзнание на нацията и е недостойно възнаграждението ни да е близко до минималната заплата в страната. Изискванията към един служител в музей или галерия са много високи. Изисква се специализирано образование, както и умения за издирване, опазване и съхранение на културните ценности,“ каза Стоянка Димова – председател на синдикалната секция „Култура“ към КТ “Подкрепа“ в Художествената галерия в Добрич. ДТ

Print Friendly, PDF & Email