01.03.2024

Двама почетни граждани ще има Добрич тази година

Тодор Балев и Константина Петкова ще бъдат  удостоени със званието „Почетен гражданин на Добрич“ за 2023 г., след като вчера с тайно гласуване общинските съветници дадоха своя вот за двамата номинирани и одобрени единодушно от Комисията по избора. 21 съветници  подкрепиха номинацията на Константина Петкова, 3-ма бяха „против“, а 4-ма гласуваха „въздържал се“.  „За“ номинацията на Тодор Балев гласуваха 22-ма съветници, а трима – „въздържал се“.
Отличията ще бъдат връчени на тържествената сесия на Общинския съвет на 25 септември, която ще се проведе в обновената зала „Добрич“ от 10.30 часа.
Припомняме, че оперната певица Маестра Константина Петкова бе предложена за почетното звание от инициативен граждански комитет с подкрепата на Фондация „Вигория“, а художникът Тодор Балев от Недко Недков – директор на Художествената галерия – Добрич, неговия екип и д-р Артюн Еринозов – директор на секретариата на Областния съвет на Българския Червен Кръст – Добрич.
Константина Тодорова Петкова е бивша оперна певица, режисьор и педагог. Носител е на Почетна грамота „За принос в духовното развитие на град Добрич (2003); Номинирана е за най-високото отличие на Министерство на културата – „Златен век“; Почетна грамота „Съвременен будител“ (2014); Удостоена с награда „Златна лира“ от съюза на българските музикални и танцови дейци; Наградена с Почетен плакет „Златна детелина“, 2020 в област „Култура“. Тодор Иванов Балев е художник. Носител е на орден „Кирил и Методий – II ст.“ Награждаван е от община град Добрич през 2001 г., 2004 г., 2006 г. През 2005 г. е вписан в Почетната книга на общината за изявена педагогическа и творческа дейност в областта на изобразителното изкуство.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email