18.07.2024

Двама варненци, шофирали с фалшиви книжки, се споразумяха с прокуратурата

Съдът одобри споразумения, с които двама мъже, съответно на 46 г. и на 32 г., се признават за виновни в съзнателно ползване на преправен официален документ – свидетелства за управление на моторно превозно средство. Деянието е наказуемо по чл.316 от Наказателния кодекс.
46-годишният български гражданин пред служител на администрация в Република Полша съзнателно се ползвал от преправен официален документ – шофьорска книжка, издадена от МВР-Варна на името на друго лице, като била променена годината на издаване и придаден вид, че е на името на подсъдимия. За самото съставяне на документа от него не може да се търси наказателна отговорност.
В другия случай, 32-годишен мъж пред служител на Сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Варна съзнателно се ползвал от неистински официален документ – британско свидетелство за управление на МПС, на което е придаден вид, че е издадено на името на подсъдимия.
Съгласно параметрите на одобрените от Районен съд – Варна споразумения, на двамата подсъдими бяха наложени условни наказания по 4 месеца лишаване от свобода, с 3 години изпитателен срок. Направените разноски по делата се поемат от подсъдимите. Съдебните актове са окончателни.

Print Friendly, PDF & Email