05.08.2021

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Да изпълним със съдържание принципите на правовата държава


Председателят на 46-ото Народно събрание Ива Митева ще предложи да бъде отменена лятната ваканция на депутатите. Пред журналисти Митева заяви, че ще постави предложението на Председателски съвет по-късно през деня.
„След като нямаше толкова дълго време парламент, не е редно народните представители да почиват, но отново е въпрос на гласуване и на приемане на решение“, коментира тя.
Според правилника за работата на парламента, Народното събрание трябва да е във ваканция от 1 до 31 август.
„Силен парламент означава прямо отношение с народа и постоянно търсене на отговорност от членовете на правителството, за да бъдат по-внимателни в своите действия“. Това заяви Митева от парламентарната трибуна, малко след като беше избрана за председател на народното събрание.
„Оставайки верни на общочовешките ценности – свобода, равенство, справедливост, търпимост, трябва да положим усилия да се изпълнят със съдържание принципите на правовата държава – законност, правна сигурност, забрана за произвол на изпълнителната власт, независим и ефективен съдебен контрол, зачитане на основните човешки права, равенство пред закона“, заяви още Митева.
Тя припомни, че съгласно българската Конституция България е република с парламентарно управление и Народното събрание заема първостепенно място в държавната система, и като национален представителен орган, изразяващ волята на народа, определя основните политики на правителството във всички сфери на обществения живот.
„Съгласно Конституцията ни, народните представители действаме в съответствие със своята съвест и убеждение, но трябва да помним за какво сме избрани, да чуваме и следваме волята на народа“, посочи председателят на 46-ото Народно събрание.
„Всеки от нас по време на предизборната кампания е заложил името си, за да спечели доверието на хората, затова трябва да изпълним поетите ангажименти към българските граждани чрез приемането на конкретно законодателство – за по-висок стандарт на живот, за по-добро здравеопазване, за по-добро образование, за постигане на реална съдебна реформа“, заяви тя.

Print Friendly, PDF & Email