27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Дарик: Събарят „Гъбата“ във Варна! Вече е издадено разрешение за строеж на 40-метрова сграда на мястото

Квартален „небостъргач“ в Гръцката махала във Варна! Звучи напълно невероятно и достойно за „Строителни постижения“ по „Дискавъри“, но според община Варна дори това е възможно.
Емблематичната за Варна баня „Гъбата“ е пред събаряне. Преди дни районът на рушащата се сграда бе ограден, а подходите към терена бяха подготвени за влизане на тежка техника, видя репортер на Дарик.
Някогашната централна варненска баня, популярна още като „Гъбата“, е строена през 60-те години на миналия век. Творение е на арх. Косьо Христов, един от най-успешните варненски архитекти. Функционира до началото на 21-ви век, след което е занемарена и се руши.
Съдбата на баня „Гъбата“ е решена. Ще бъде съборена, обявиха и от Българска асоциация за термално наследство. Старата баня има архитектурно-историческа стойност, въпреки че така и не се сдобива със статут на паметник на културата. Никоя институция не намери за нужно да защити един символ на града с висока архитектурна стойност, изтъкват от сдружението, което се бори за развитието на българските термални ресурси.
На мястото на „Гъбата“ предстои да изникне близо 40-метрова сграда с магазини, хотелска част и жилища. Вече има издадено разрешението за строеж, установи проверка на Дарик. Бъдещата сграда ще има 12 надземни и 4 подземни етажа. На партера ще има търговски площи, а на първите 3 етажа ще бъде обособен хотел с 27 апартамента. На следващите етажи се предвижда да има жилища.
От градоустройствена гледна точка е възможно да се случи такава сграда в тази част на Варна, тъй като в района е допустимо високо застрояване над 15 метра. Теренът, на който е разположена „Гъбата”, е частен, с площ малко над декар.
Сграда с височина 40 метра там не е съвместима с културно-архитектурния облик на града в тази историческа част и компрометира околната среда и архитектурното пространство. Това заявиха от варненската фондация „Гея”, чиято мисия е опазване на околната среда. От там припомнят, че обществеността в съседство не бе съгласна там да има така висока сграда, тя обжалва и спечели пред варненските съдилища, но решенията бяха отменени от ВАС в София.

Print Friendly, PDF & Email