09.12.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

ДАНС: България е обект на системен разузнавателен интерес

Като по-съществена дейност агенцията за национална сигурност посочва пресичането на дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Русия като шпиони
Като част от ЕС и НАТО, страната ни остава обект на системен разузнавателен интерес. Това става ясно от доклад на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2021 година.
„През 2021 г. той е насочен основно към: политиката и ангажиментите на страната ни като член на НАТО и ЕС; специфика на отделни двустранни отношения; актуалните процеси в сектор „Сигурност“, в т.ч. превъоръжаването и модернизацията на Българската армия; процесите и субектите във вътрешнополитическата сфера, особено в контекста на множеството избори през 2021 г.; процеси в икономическата и социалната сфера; процеси и настроения в отделни общности в България; актуалното състояние на българските общности зад граница и др.“, сочи докладът на ДАНС.
„За противодействие на възможността от проникване у нас на терористи ДАНС извършва проверки в денонощен режим на сигнали на граничните власти за съвпадение със създадените профили в разработената система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци. През 2021 г. са извършени 6208 такива проверки, в резултат на което не е допуснато преминаването през наша територия на лица от тази рискова категория“, става ясно от публикувания доклад.
„Изпълнявайки националните приоритети на собствените правителства, чуждите специални служби продължават да са ангажирани и с действия по износ към България на специфични за съответната държава вътрешни проблеми“, сочи докладът, публикуван на страницата на Министерски съвет.
Като по-съществени резултати при противодействието на рисковете и заплахите от дейността на чужди специални служби през 2021 г. могат да бъдат посочени:

  • пресичане дейността на група български граждани, целенасочено и съзнателно поставили се в услуга на Руската федерация, за да ѝ служат, като шпиони. По случая са задържани пет лица. От Прокуратурата на Република България са повдигнати обвинения в рамките на образувани досъдебни производства по чл. 109 във връзка с чл. 104, ал. 1 от Наказателния кодекс (НК). Във връзка с този случай от Министерството на външните работи на България са обявени за persona non grata двама руски дипломати;
  • пресичане дейността на територията на Република България на руски граждани, съпричастни към дейността на руските специални служби. По случая от прокуратурата на Република България е образувано досъдебно производство по чл. 108а от НК („тероризъм“), в контекста на което от Министерството на външните работи на България за persona non grata е обявен един руски дипломат;
  • пресичане дейността на български гражданин, поставил се в услуга на чужда специална служба. Прокуратурата на Република България е образувала досъдебно производство по чл. 105, ал. 1 от НК („шпионство“);
  • включване в масива с нежелани на територията на Република България чужденци (чл. 21а, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България във връзка с чл. 1, ал. 1, т. 1) на 1 чужд гражданин със забрана за влизане в страната ни за срок от 10 години поради дейност, създаваща заплаха за анационалната сигурност.
    В доклада на ДАНС е отчетено трикратно нарастване на миграционният натиск към България.
Print Friendly, PDF & Email