27.05.2024

Гърция създаде парламент за един ден и отива на извънредни избори

Вчера новоизбраните гръцки депутати положиха клетва. Създава се парламент за един ден. Днес той ще бъде разпуснат ,за да се насрочат извънредни парламентарни избори.

Вчера гръцките депутати, избрани на вота на 21 май, положиха клетва в присъствието на президента. Законодателното събрание ще бъде разпуснато днес, за да се насрочат извънредни парламентарни избори, вероятно на 25 юни.

До извънреден вот се достигна след отказ на трите основни партии да преговарят за коалиция. Консерваторите от „Нова Демокрация“ получиха 40% от гласовете, което не е достатъчно за съставяне на самостоятелен кабинет. Сириза и социалистите от ПАСОК върнаха мандатите без преговори с други партии.

За точната дата на изборите днес се очаква указ на президента Катерина Сакеларопулу. Партиите продължават предизборната кампания със стратегия за по-висока избирателна активност.

Вчера главата на църквата – архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним ,забрани на духовниците да подкрепят партии и коалиции. Църквата съобщи, че не участва в политическия живот и не подкрепя никоя партия. Реакцията на архиепископа е срещу някои партии, които на първия тур заблуждаваха избирателите, като демонстрираха църковна подкрепа.

Print Friendly, PDF & Email