26.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Гърция предупреди за вероятен мигрантски натиск след трусовете в Турция и Сирия

Гърция предупреждава за вероятен силен мигрантски натиск след земетресенията в Турция и Сирия. Атина предлага увеличаване на помощта към двете страни.
Европейският съюз трябва да окаже съществена помощ на Турция и Сирия след земетресенията, оставили милиони хора без средства за живот, заяви на международна среща в Атина гръцкият министър по миграцията Нотис Митаракис. Атина изрази загриженост, че в следващите месеци ще се засили мигрантският натиск от сирийци, но и от турци, които не могат да си стъпят на краката след земетресенията.
„Масовото движение на милиони хора към Европа не е решение“, каза министър Митаракис, който предложи спешна помощ към двете пострадали страни „преди това да се случи“.
Изграждането на оградата по сухопътната граница с Турция продължава с бързи темпове. Тя ще покрие цялата дължина на река Марица, съобщават от министерството за защита на гражданите.
Атина осигурява още кораби за бреговата охрана в Егейско море, за да се защити външната европейска граница от потока незаконни мигранти.

Print Friendly, PDF & Email