18.06.2024

Грипна епидемия е обявена в от област Добрич от 5 до 12 февруари, учениците остават в училище

Грипна епидемия е обявена в област Добрич от 5 до 12 февруари, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ д-р Светла Ангелова. Решението е взето на заседание на областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания (ОРЗ) в петък. Мотивът за решението е растящата заболеваемост в областта. Растат случаите най-вече във възрастови групи – 0-4 години и 5-29 години. При по-възрастните се отчита лек спад.
Според щаба, през четвъртата седмица на 2024 г. (22-28.януари) в град Добрич нараства интензитетът на регистрираната заболяемост от остри респираторни заболявания (ОРЗ) – 141 заболели от ОРЗ, заболяемост 195,02%оо. За сравнение предишната седмица е имало 120 заболели, заболяемост 165,98%оо.
В три от възрастовите групи са достигнати епидемични стойности – 0-4 г. (заболяемост 1145,51%оо), 5-14 г. (заболяемост 876,37%оо) и 15-29 г. (заболяемост 229,47%оо).
От изпратени 34 проби от амбулаторно прегледани и хоспитализирани пациенти за изследване в Националната референтна лаборатория, пет са положителни за грипен вирус тип А, пет са положителни за други респираторни вируси.
По данни на Регионалното управление на образованието-Добрич, от занятия отсъстват около 15% от учениците в училищата в областта.
Разпоредени са и следните временни противоепидемични мерки на територията на област Добрич срещу разпространението на грип и ОРЗ за срок от 5 12 февруари -преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца, преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари, преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ (изключения се допускат само за терминално болни пациенти) и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни.
Ще се провежда стриктен ежедневен филтър в детските заведения и училищата, като откритите болни деца ще се връщат по домовете, а до работа няма да се допускат заболели лица от персонала. Предписано е извършването на засилена текуща дезинфекция на повърхности и често проветряване на помещенията в детските заведения и училищата.
От РЗИ- Добрич, препоръчват всички лица със симптоми на остро респираторно заболяване (повишена телесна температура, хрема, болки в гърлото, кашлица, отпадналост и др.) да си останат в къщи при възможност и да посетят лекар, както и да ограничат контактите си – особено с малки деца, бременни жени и стари хора. От особено значение е спазването на дистанция и избягване на места със струпване на хора, поради лесния механизъм на предаване на респираторните вируси – чрез кихане и кашляне, напомнят здравните специалисти.
Спазването на етикета за кашляне спомога за намаляване отделянето на респираторни вируси върху предмети и повърхности и намалява вероятността за заразяване на възприемчиви хора.Редовно прилагане на лична хигиена и дезинфекция също помога за намаляване на заразяването с респираторни вируси при допир до заразени повърхности и тяхното преминаване чрез ръцете през лигавицата на очите, устата и носа в човешкия организъм. Всеки болен с ОРЗ е препоръчително да носи защитна маска при контакт с други хора. „Поради струпване на болни от грип и ОРЗ в лечебни заведения, при посещение при лекар, независимо дали сте болни от респираторно заболяване или не, също е препоръчително носенето на маска, както и при общуване с възрастни хора и бременни жени”, препоръчват още от РЗИ.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email