22.07.2024

Грешки със зехтина, които може би допускате

Зехтинът е една от най-полезните мазнини, които можете да включвате в храненето, в готвенето. Той е богат на мастни киселини, ценни за редица функции в организма. Но при употребата му могат да възникнат много грешки, които да ви костват пари, а и да нарушат полезните свойства на зехтина.
Ползи и потенциални вреди от прилагането на зехтин върху кожата
Кои са грешките с употребата на зехтина, които може би допускате?
Купувате рафиниран зехтин
Рафинираните видове зехтин са представени като по-лека версия с по-малко калории и мазнини. Това обаче не е никак добра идея, защото пречистените видове зехтин са преминали обработка, която ги лишава от полезните им вещества.
Нерафинираните версии на зехтина са сред най-здравословните. Ако се плашите от калориите на зехтина, просто консумирайте по-малко количество заедно с балансираната ви диета.
Не готвите със зехтин екстра-върджин
Студено пресованият зехтин или наричан още екстра-върджин е известен с това, че е подходящ за салати и сурови ястия, дресинги, сосове. Много хора правят грешката да не готвят с него, защото смятат, че студено пресованият зехтин не става за готвене.
Това не е така. Той е подходящ за готвене при температура не по-висока от 200 градуса, което ви дава свобода да се възползвате от качествата му.
Изхвърляте зехтина, ако ви горчи
Студено пресованият зехтин, а и не само той, започва да горчи след известно време. Това е напълно нормален окислителен процес, който съвсем не означава, че зехтинът е развален. Антиоксидантите в зехтина реагират при пряк досег с въздуха, като оксидират. От значение е и сортът маслини, от който е направен зехтинът. Някои са по-горчиви от други.
Държите зехтина близо до фурната
Зехтинът трябва да се съхранява на сухо, проветриво и по възможност отдалечено от нагряващи уреди място. Топлината и влагата от фурната могат да увредят качествата на зехтина и да ускорят процесите на разваляне.
Купувате твърде много зехтин
Презапасяването не е добра опция, защото въпреки че зехтинът е траен продукт, той губи качествата си с времето. Не се изкушавайте от промоциите и намаленията, поне не в прекомерни количества, защото зехтинът се хаби бавно, а продължителното му стоене в шкафа може да доведе до разваляне и загуба на вкусови и хранителни качества.
Това се отнася най-вече за студено пресования зехтин.

Print Friendly, PDF & Email