04.10.2023

Граждани тестват вече няколко дни новата транспортна схема на Добрич

Новата транспортна схема на Добрич влeзe в сила от 1 май. Според нея, автобусите ще обслужват тринадесет линии, които са с нова номерация. За целта общинското предприятие „Градски транспорт“ ЕООД закупи 20 нови дизелови автобуса „Карсан“. Те са с дължина 20 метра, капацитет до 60 пътници, като от тях 21 места са седящи и 39 са правостоящи места. 
За по-голяма информираност на гражданите, шофьорите на автобусите раздават на пътниците книжки за новата транспортна схема.  В тях са посочени 13-те линии и новото разписание на автобусите. Автобусите трябваше да се движат по новото разписание от 1 април, но Общинският съвет гласува решение началото да се забави, за да може да се обозначат новите 81 спирки и да се начертае маркировката.
„Новата транспортна схема ще бъде изпитание за и за общината, и за транспортната фирма, и за гражданите”, предупреди зам.-кметът Росица Йорданова. Докато се обсъждаше схемата, гражданите дадоха над 30 предложения, но се приеха само 2. Пътниците се притесняват от това доколко новите линии осигурявят бърза и надеждна свързаност между жилищните квартали и индустриалните зони и до учебни заведения.В новата транспортна схема са заложени много прекачвания на пътниците от един автобус на друг, а те заявяват, че разписанията не се спазват и че това решение удължава пътуването.В социалните мрежи се разви дори дискусия за протестни действия. ДТ

Print Friendly, PDF & Email