27.11.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Готвят за посещения катера „Пилот 2“ в двора на Военноморския музей във Варна

Катерът „Пилот 2“ е най-новото допълнение към външната експозиция на Военноморския музей във Варна. В момента тече работа по подготовката му за посещения. Това съобщиха от културната институция.
Катерът стана експонат след предложение от „Пилотска станция Варна-П“ ЕООД. Идеята е да бъде запазен като реален участник в специфичната дейност на морските пилоти в акваторията на Варненското пристанище, научи Moreto.net.
Плавателният съд се отличава по своя ярко червен корпус и по номера на борда – 4444. Построен е през 1980 година в Рибинск и до края на 2019 година е в активна експлоатация.
Пренасянето и инсталирането му на новото му място стана с организацията, която направиха пилотите – дарители. Обновяването (почистване и боядисване) на корпуса, палубата и надстройката те извършиха със собствени усилия, посочват от музея.
Направата на фундамента е реализирана с участието на Цено Иванов и с личните средства на: Асен Анастасов, Борислав Караденчев, Георги Кокоров, Димитър Димитров, Здравко Маринов, Красен Ангелов, Неделчо Неделчев, Николай Беджев, Росен Минев, Цвятко Първанов.
За осигуряване на достъп до помещението е изградена стълба. Остават някои детайли по подготовка на мостика, където ще могат да влязат и гостите на музея след завършването им. Отварянето му за посещения предстои.

Print Friendly, PDF & Email