23.07.2024

Готви се среща в Москва за Сирия между Турция, Русия и Иран

Четиристранна среща за Сирия на равнище министри на външните работи на Турция, Русия, Иран и на режима на Башар Асад може да се състои на 10 май в Москва, съобщи вчера в интервю за телевизия НТВ турският първи дипломат Мевлют Чавушоглу, цитиран от Анадолската агенция. В последно време Турция и Сирия работят за нормализиране на отношенията помежду си, припомня БТА.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заяви вчера, че срещата е в процес на подготовка и е още рано да се говори за дата и място на провеждането ѝ, предаде ТАСС.

В интервюто за НТВ турският външен министър обърна внимание на липсата на напредък в работата на конституционната комисия на Сирия, която, по думите му, е провела вече осем безрезултатни кръга обсъждания. Чавушоглу каза, че Турция се застъпва за ефективна работа на тази комисия, както и за съвместна работа в борбата с тероризма. По думите на Чавушоглу терористите от ДАЕШ (Ислямска държава) и Силите за защита на народа (сирийско крило на Кюрдската работническа партия (ПКК) се опитват да разчленят Сирия.

Чавушоглу каза, че Турция няма никакви териториални претенции към Сирия. Турският външен министър посочи още, че за да бъде изтеглена турската армия от територията на Сирия е необходимо напълно да бъде премахнат рискът от формиране на зона под контрола на терористи в Сирия.

„Изтеглянето на турските войски ще бъде осъществено след обезпечаване на стабилността. В противен случай тази „празнота“ ще бъде запълнена от терористи, които ще се опитат да създадат зона под свой контрол. Изтеглянето на турската армия не означава, че тази територия ще премине под контрола на Асад. Вероятни са нови мащабни сблъсъци (с опозиционните сили), което ще доведе до поредната бежанска вълна към границата с Турция“, каза Чавушоглу.

Print Friendly, PDF & Email