24.03.2023

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Горски педагози от СИДП и ПП „Шуменско плато“ изнесоха пред четвъртокласници урок за прилепите

В специален урок, изнесен от горските педагози от Североизточното държавно предприятие и ПП „Шуменско плато“ четвъртокласници от СУ „Панайот Волов“ научиха защо прилепите са защитен вид и кое ги прави толкова ценни, съобщиха от природния парк.
Пред децата бяха представени летящите бозайници, начина им на живот, ползите за човека в борбата с вредителите, както и ролята им в поддържането на равновесието в природата. Децата научиха кои са заплахите за оцеляването на прилепите и защо хората ги смятат за опасни. Представени бяха начините за опазване на тези защитени видове и това, което всеки може да направи, за да се запазят.
Най-вълнуваща за малчуганите беше реалната среща с прилепите в тяхното естествено местообитание – пещера „Бисерна“. След пешеходен преход до пещерата четвъртокласниците видяха различни видове прилепи и научиха повече за техния жизнен цикъл, с който е съобразено и посещението в „Бисерна“. Там се срещат 14 вида от общо 20 вида, открити и описани на територията на природния парк „Шуменско плато“.

Print Friendly, PDF & Email