07.12.2023

Гори депото за битови отпадъци до Пазарджик

Депото за битови отпадъци до Пазарджик продължава да гори трети ден, като най – вероятната причина за пожара е самозапалване на газ метан. Това е установил в късния следобед в събота екип на РИОСВ-Пазарджик след получен сигнал от тел. 112 за силно обгазяване в района на депото.
Много притеснени от ситуацията са жителите на селата Капитан Димитриево и Радилово, които са най – близо до сметището.
По информация на управителя на Клетка 1 пожарът е започнал по обяд в събота, като на място са пристигнали две пожарни коли от Пещера с водни оръдия. Към тях са се присъединили пет екипа на пожарната в Пазарджик, които цяла нощ са потушавали огнената стихия.
Гасенето продължава, като помагат и булдозери на фирмата, която управлява депото, насипвайки пръст върху горящите места. Ситуацията е усложнена заради силния вятър, който затруднява потушаването на огъня.
Директорът на РИОСВ е разпоредил екипи на екоинспекцията и на Регионалната лаборатория към ИАОС да направят замерване на атмосмосферния въздух в близките населени места до депото, в зависимост от посоката на вятъра. Предстои комплексна проверка на оператора на депото – Община Пазарджик.

Print Friendly, PDF & Email