31.05.2024

Година и 4 месеца затвор за крадец от търговски маси на пазара в Добрич

Състав на Окръжния съд в Добрич потвърди присъда на Добричкия районен съд, с която подсъдимият В. Х. е признат за виновен в това, че през периода от 5 до 9 юни 2021г., в град Добрич, при условията на продължавано престъпление и повторност, след предварителен сговор с още трима подсъдими, чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот, и чрез използване на технически средства – ключове, отнел чужди движими вещи на обща стойност 1006 лева от владението на различни лица, без тяхно съгласие и с намерението противозаконно да присвои отнетото, като случаят не се явява маловажен. За извършеното деяние подсъдимият ще търпи наказание лишаване от свобода за срок от 1 година и 4 месеца, при първоначален строг режим.
Четиримата подсъдими били приятели и често се събирали. На 4 юни 2021г. били в дома на 19-годишния тогава В. Х., където се уговорили да откраднат пари и вещи от търговските щандове на кооперативния пазар в Добрич. За целта подготвили различни ключове, с които да преодолеят катинарите и ключалките. В изпълнение на замисленото, след полунощ, вече на 5 юни, те влезли на територията на пазара, започнали да подбират ключове за катинарите и успели да отворят шкафа на една маса, откъдето взели откритите 50 лева и 35 кг ягоди. Същото деяние подсъдимите повторили и в ранните часове на 9 юни, когато успели да отворят още 10 от шкафовете на търговските маси и отнели оборотни средства, плодове, зеленчуци, разсад и други дребни вещи от владението на наемателите на обектите. Придобитите суми и вещи подсъдимите поделили помежду си.
Делото пред първата инстанция е протекло по реда на съкратеното съдебно следствие, след като всички подсъдими са признали изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Впоследствие присъдата е обжалвана само от В. Х. с искане за намаляване на наложеното му наказание и замяна на определения строг режим с общ. Останалите подсъдими, които със същата присъда са осъдени на по 6 месеца лишаване от свобода – условно, не са се присъединили към жалбата.
След цялостна проверка на атакувания съдебен акт, Окръжният съд намери депозираната жалба за неоснователна. Осъщественото от жалбоподателя деяние законосъобразно е квалифицирано като престъпление, посочва въззивният съд. Съучастието между четири лица, три от които са били непълнолетни, размерът на нанесените щети, в т.ч. вредите от повредените катинари и деформираните врати на търговските щандове, както и проявеното престъпно упорство изключват възможността случаят да бъде определен като маловажен. Следва да се има предвид, че престъплението е засегнало правата на множество пострадали лица, допълва съдебният състав.
В решението си съдът обяснява, че първоначалният режим за изтърпяване на наложеното наказание безусловно следва да е от типа „строг“, тъй като престъплението е осъществено в изпитателния срок на условно осъждане на подсъдимия и сборът на подлежащите на разделно изтърпяване санкции надхвърля две години, каквото е законовото изискване за определяне на строг режим. В случая подлежащите на изтърпяване санкции са две години и четири месеца.Решението, с което Окръжният съд потвърждава постановената от първата инстанция присъда, е окончателно и не подлежи на обжалване.
ДТ

Print Friendly, PDF & Email