14.04.2024

Говорителят на правителството: Дневният ред на хората не е Митрофанова, а евроатлантическата ориентация на България

„Партиите не са излизали от режим „избори“, но ако до преди 10 дни това беше нормално, защото те бяха в избори, сега вече не е. Сега целта на всички българи вече е друга. Най-важното е да има парламент, който да излъчи стабилно правителство, защото служебното правителство има един недостатък и той е, че няма парламент. Т.е. не могат да се правят ключови реформи и промени“.
Това заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в предаването „Политически НЕкоректно“.
„Партиите се опитват да прехвърлят отговорността за кризите върху служебното правителство. Атаките срещу института на служебното правителство идват от същите тези политици, които не могат да съставят правителство. Парламентарните републики в Европа често сменят правителства, но не толкова често сменят парламенти, т.е. успяват по някакъв начин да намерят различни варианти за управление в рамките на един парламент, които варианти в крайна сметка са продиктувани от избирателя, който е определил партиите в конкретния парламент и съотношението между тях“, коментира Кутев.
„Дневният ред на хората не е дали да бъде поканена г-жа Елеонора Митрофанова на откриването на Народното събрание, но дневният ред е дали запазваме евро-атлантическата ориентация на България, това е важното. Има много ходове, с които това може да се покаже, а трябва да бъде свършено. Въпросът за евро-атлантическата ориентация е един от ключовите въпроси на нашето общество и аз съм убеден, че болшинството от гражданите нямат съмнение в тази ориентация“, каза говорителят на служебното правителство и уточни:
„И президентът Румен Радев, и служебният кабинет с действията си недвусмислено доказахме, че ориентация, която да е извън евро-атлантическата, не само не е провеждана, а не е и замисляна!“.
По думите му геополитическата ориентация на страната е важна, но трябва да се решат проблемите с цените, доходите, инфлацията и социалните кризи:
„Само с преразпределение на приходите не е възможно да се реши проблемът с обедняването, а възможностите на едно служебното правителство са само такива“.
Кутев изказа подозрение, че бюджетът може да се окаже небалансиран, ако бъде внесен от служебното правителство, а партиите в парламента го променят заради предизборна ситуация:

Print Friendly, PDF & Email