18.07.2024

Главчев проведе разговор с Байдън

Служебният министър-председател Димитър Главчев, който представлява България на срещата на върха на НАТО, разговаря в рамките на форума с американския президент Джо Байдън, информира БНТ.

Главчев е уверил Байдън, че страната ни е лоялен и надежден съюзник в Алианса, а президентът на САЩ високо е оценил ролята на България на източния фланг. Лидерите на страните от Алианса отбелязаха снощи 75-тата годишнина от създаването на организацията.

Основен акцент в срещата на върха ще бъдат следващи ангажименти за военна и хуманитарна помощ за Украйна. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза, че лидерите ще „укрепят допълнително“ пътя на разкъсаната от война страна към членство в НАТО.

Американският президент Джо Байдън откри срещата като подчерта важното значение на Алианса. По думите му в момента Пактът е по-силен отвсякога, и то когато е изправен пред най-голямото предизвикателство – войната в Украйна. Според Байдън това е ключов момент за Европа и света.

С предупреждението, че автократите се опитват да преобърнат световния ред такъв, какъвто го познаваме, американският държавен глава обяви допълнителна военна помощ за Украйна.

„Съединените щати, Германия, Нидерландия, Румъния и Италия ще осигурят за Украйна оборудване за пет допълнителни стратегически системи за противовъздушна отбрана. А през следващите месеци Съединените щати и нашите партньори ще предоставят на Украйна десетки допълнителни тактически системи за противовъздушна отбрана“, посочи той.

Байдън подчерта и значението на НАТО за международната стабилност.

Print Friendly, PDF & Email