26.05.2022

Добруджанска трибуна

Информационна агенция

Главният прокурор Гешев смята, че вървим към престъпността от 90-те години

„Вчера един евродепутат ми зададе въпрос какво е моето послание към мониторната група и към ЕП. Българската прокуратура е изключително притеснена, че последната година и нещо се заличава постигнатият напредък на България, след приемането ни в ЕС по отношение на върховенството на правото и правата на човека. Наблюдават се притеснителни тенденции, които аз никога не съм виждал след 1994 г. в сегмента върховенство на правото и права на човека относно малцинствени групи и хора в неравностойно положение. Това което казах на евродепутатите е, че не се чувствам горд като българин, за да го кажа, но към момента смятам, че е на лице нужда от по-сериозен диалог с европейските институции, включително и по-сериозно наблюдение върху България по новия механизъм за върховенството на закона върху България предвид тези притеснителни тенденции с бързи крачки вървим към престъпността от началото на 90-те години. Казвам го съвсем отговорно и според мен българите това вече са го усетили. Скоро няма да може да бъде скрито от българските граждани“. Това каза главният прокурор Иван Гешев след участие в изслушване в Европейския парламент в Брюксел.
Освен корупцията по високите етажи, която е хроничен проблем, в момента се възраждат десетки други проблеми, които смятахме за забравени – телефонните измами, обикновените кражби, убийствата, които се случват през ден, организираната престъпност. Това е част от липсата на взаймодействие с институциите, опитите за война със съдебната власт. Цената за всичко това ще платят българските граждани, посочи Гешев като най-важното, което е изложил пред евродепутатите.
„Аз съм свидетел на всички т. нар. реформи от 94 година. Основното в тях е едно – да завземеш определени позиции и да смениш някой човек, за да можеш ти да упражняваш някакъв контрол. И нокога тази реформа през годините, не е била консултирана с хората, които практикуват – в слушая наказателно право. Подозирам, че и в момента ще се случи същото, а резултатите винаги са били трагични за съдебната система. Никога целта не е била ефективност на съдебната система, а някаква политическа цел, но ние сле готови да участваме в тази реформа. Надявам се някой да ни попита кои са актуалните проблеми, посочи още той.
Единствената война, която смята да води прокуратурата с МВР, е срещу престъпността, а не помежду ни. Защото резултатът ще платят българските граждани, заяви Гешев.

Print Friendly, PDF & Email